marți, 21 ianuarie 2020

GÂNDURI „LA MINUT”

  Imagini pentru minute
 

  Cum mi s-a mai întâmplat și în alte rânduri, dis-de-dimineață m-am trezit cu un cântecel printre gândurile matinale, care începea cam așa: „Un minut/ Tic-tac, a trecut/ Mmm, mmm”). Nu am găsit la „Nenea Google” nimic despre acest cântecel, așa că m-am lăsat păgubașă, gândind, ca o concluzie: „Asta-i culmea, un cântecel pueril mai lipsea să-mi amintească trecerea inexorabilă a timpului!

   Dacă tot am pomenit de „minut”, iată, ca să zic așa, „la minut”, diferența dintre el și „minută”:

MINÚT, -Ă, (1) minute, (2) minuturi, s. n., s. f. I. S. n. 1. Unitate de măsură a timpului, egală cu șaizeci de secunde. ♦ P. gener. Interval scurt de timp. ◊ Loc. adj. și adv. La minut = (care se execută) pe loc, imediat. ◊ Loc. adv. Într-un minut = îndată, imediat. Din minut în minut = dintr-un moment în altul. ♦ Moment în care se întâmplă sau trebuie să se întâmple ceva. 2. (Concr.; la pl.) Mâncare (frugală) pregătită pe loc, la comanda consumatorului. 3. (Mat.) Unitate de măsură pentru unghiuri și arcuri, egală cu a șaizecea parte dintr-un grad. II. S. f. 

MINUTĂ 1. Original (în creion) al unei hărți, al unui plan topografic etc., pe baza căruia se întocmește harta, planul topografic etc. respectiv. 2. (Jur.) Parte dintr-o hotărâre întocmită după terminarea deliberării, care cuprinde soluția dată de organul de justiție. 3. Document în care sunt consemnate hotărârile luate în urma unei consfătuiri. – Din fr. minute, it. minuto, rus. minuta, germ. Minute. Sursa: DEX '09 (2009)

Cuvintele din dexonline:

CUVÂNTUL LUNII: LER
CUVÂNTUL ALEATORIU:
Flow-chart sn [At: DN3 / P: flou-ceat / E: eg, fr, it flow-chart] Diagramă de programare la calculatoarele electronice. Sursa: MDA2 (2010).
CUVÂNTUL ZILEI:
HAUTE COUTURE s.f. (Franțuzism) Croitorie creativă de modă. ♦ Croitorie de lux. [Pron. ot-cutür. / < fr. haute-couture – croitorie de înaltă clasă]. Sursa: DN (1986)

Cheia alegerii: S-a născut, în 1905, designerul de modă francez Christian Dior.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Gânduri fără niciun chef

MOTTO: „ Zâmbeşte, chiar dacă zâmbetul tău e trist, pentru că mai trist decât un zâmbet trist e faptul de a nu mai şti să zâmbeşti .” (Mahat...