vineri, 3 ianuarie 2020

GÂNDURI ȘI... PANSEURI

   MOTTO: „Sufletul știe întotdeauna ce să facă pentru a se vindeca pe sine însuși. Marea provocare este să amuțești mintea.” (Chanakya Niti)

   Iată un mare adevăr exprimat, cu multe secole în urmă, de un om politic, jurist, economist, filosof și învățat hindus. De la asta am pornit azi în periplul meu printre cuvinte. Eu sunt departe de performanța de a-mi putea „amuți” mintea și gândurile, încă mă lupt cu ele și, recunosc, mai mult sunt învinsă decât înving. Uneori, le aștern pe hârtie, gândind că astfel le voi stăpâni mai bine. Aș! Alteori, recurg la panseuri (chiar și la acelea care seamănă a fi de la rubrica „Panseurile lui Gâgă”) sau la panseurile altora, pentru a primi învățătură și ajutor. Gândurile și panseurile de azi sunt sunt despre cuvinte și sensuri. Deci, pornind de la „obiectul de lucru” al blogului, adică:

GÂND ~uri n. 1) Rezultat al procesului de gândire; idee; cuget. * Ca ~ul foarte repede. A-l frământa (sau a-l apăsa) pe cineva ~ul a fi obsedat de un gând. 2) Concentrare a activității psihicului asupra unui lucru; meditare; gândire. * A sta dus pe ~uri (a cădea pe ~uri) a medita la ceva. A sta la ~uri a șovăi. A pune (pe cineva) pe ~uri a îngrijora. Nici cu ~ul fără a bănui ceva; pe neașteptate. 3) Loc unde se produce gândirea; minte; memorie. * A-i da (sau a-i veni, a-i trece) în (sau prin) ~ a-i veni brusc o idee. În ~ fără a rosti cuvintele în voce. 4) Pornire interioară conștientă însoțită de un efort volitiv (de a înfăptui ceva); intenție. * A-și pune în (sau de) ~ a hotărî. A pune ~ rău (cuiva) a avea intenții rele față de cineva. A fi într-un ~ cu cineva a avea aceleași dorințe. A-l paște un ~ a-l preocupa o idee. 5) Considerație a unei persoane (despre cineva sau ceva); punct de vedere particular; judecată; părere; opinie. Ce ~uri ai despre aceasta? 6) Senzație de satisfacere a gustului; voie; chef; plăcere; plac. /<ung. gond. Sursa: NODEX (2002).

   ... ajungem la:
PANSÉU, panseuri, s. n. (Fam.) Gândire, cugetare; maximă, sentință. – Din fr. pensée. Sursa: DEX '09 (2009).

   Cuvintele din dexonline.ro sunt:
CUVÂNTUL ALEATORIU:
CHIROGRÁF s. n. 1. act diplomatic întărit cu semnături autentice. ◊ semnătura însăși. 2. aparat pentru reeducarea degetelor unui mutilat. (< fr. chirographe). Sursa: MDN '00 (2000)
CUVÂNTUL LUNII:
LER interj. Cuvânt care apare ca refren în colinde, cărora le dă un anumit colorit eufonic. [Var.: léroi, léroloi, lérui, lérului interj.] – Probabil lat. [Ha]llelu[iah, Domine]. Sursa: DEX '09 (2009)
Cheia alegerii: cel mai căutat cuvânt.
CUVÂNTUL ZILEI:
DOROBÁNȚ, dorobanți, s. m. (Înv.) 1. Soldat din infanterie (cu plată). 2. Jandarm (cu atribuții speciale). [Var.: darabán, darabánt, dărăbán s. m.] – Din magh. drabant. Sursa: DEX '09 (2009).

Cheia alegerii: S-a născut, în 1953, cântărețul de muzică ușoară Gabriel Dorobanțu. Este cunoscut publicului pentru șlagărul „Hai, vino iar în gara noastră mică”. 

Și... BANCUL ZILEI:

La gară, un tip cere un bilet şi o întreabă pe doamna de la casa de bilete:
– Doamnă, pot să iau cu mine în tren 80 kg de dulceață?

– Cum să luaţi 80 kg de dulceață? Ăsta nu-i marfar, nu aveţi voie cu un asemenea transport!
Tipul se întoarce vesel către nevastă-sa şi îi spune:
– Îmi pare rău, dulceața mea, ai auzit ce a spus doamna cu biletele… Tu trebuie să rămâi acasă!

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Gânduri fără niciun chef

MOTTO: „ Zâmbeşte, chiar dacă zâmbetul tău e trist, pentru că mai trist decât un zâmbet trist e faptul de a nu mai şti să zâmbeşti .” (Mahat...