vineri, 12 iulie 2019

Razna printre „gânduri”

 
Imagini pentru a o lua razna   

    Am pus ghilimele cuvântului-laitmotiv al blogului meu, pentru că astăzi nu pot „prinde” niciun gând mai acătării, în sensul de a merita să fie trecut „pe curat”. Unele dintre gânduri sunt chiar interesante sau haioase, dar se perindă cu o așa viteză prin mintea mea, încât nu reușesc să le opresc la timp pentru a le scrie și a le împărtăși și cu domniile voastre. Am pornit să scriu acum, într-o doară, pentru că de câteva zile am pus pe ecranul laptopului o zicere care m-a amuzat când am găsit-o (undeva, pe Facebook), și anume: AM LUAT-O RAZNA, MĂ ÎNTORC MÂINE. Îmi vine să râd de câte ori deschid calculatorul, ceea ce e bine, deși nu prea am mai avut timp de el decât „pe fugă”. Deci, expresia argotică e formată cu ajutorul cuvântului: Razna adv [At: LB / V: (rar) a~, ~nă / E: slv разьно] 1 (Pe lângă verbe de mișcare) Fără o țintă precisă. 2 Neținând seama de drum sau de direcție. 3 La întâmplare. 4 (Rar; precedat de pp „de-a”) La întâmplare. 5 (Îe) A o lua ~ A divaga. 6 (Îae) A bate câmpii. 7 (Îae) A exagera. 8 (Adesea urmat de pp „de” sau în construcție cu verbele „a sta”, „a ține”) La o parte Si: izolat. Sursa: MDA2 (2010) (adăugată de blaurb.). Deci:

A o lua razna expr. 1. (fig.) a o apuca pe o cale greșită, a decădea. 2. a înnebuni. Sursa: Argou (2007) (adăugată de blaurb).

Păi, n-aș zice că mi se aplică (adică, să fiu mai explicită, gândurilor mele nu li se aplică) expresia asta argotică, poate un pic în accepțiunea mai „soft” pe care i-o dă DEX-ul, și anume „a bate câmpii” . Bun, i-am bătut destul, ne vedem mâine!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Gânduri fără niciun chef

MOTTO: „ Zâmbeşte, chiar dacă zâmbetul tău e trist, pentru că mai trist decât un zâmbet trist e faptul de a nu mai şti să zâmbeşti .” (Mahat...