luni, 1 iulie 2019

Gânduri despre răspundere


Image result for iulie cuptor

MOTTO: „Omul este răspunzător faţă de propria lui conştiinţă, deci faţă de Dumnezeu.”

E 1 iulie. O jumătate din anul ăsta s-a cam dus. O să treacă, părelnic, și cealaltă jumătate și, cu ajutorul lui Dumnezeu, o să ajungem în anul „douăzeci-douăzeci”, ca să citez din „clasici” în viață. Cuvintele puse de mine drept motto sunt ale lui Corneliu Coposu (din „163 de vorbe memorabile”, 2014). De aici am pornit cu gândurile în a mă interoga dacă eu sunt o persoană responsabilă. Și răspunsul, sincer, este că da! Poate, uneori, exagerat de responsabilă. Altceva care mi-a atras gândurile zilele astea, a fost expresia latinească „Quid pro quo” (schimb cinstit, un lucru pentru un altul, sau, mai în româna populară, „dă-mi să-ți dau”), expresie care se aplică mult prea exagerat în zilele noastre. Și e păcat, căci se aplică, uneori, nu numai la viața materială, ci și la cea spirituală, ori la sentimente. Sau poate că trec eu acum printr-o perdea de umbre și cețuri și văd totul în gri. Îmi va trece. Ca să închei într-o notă optimistă, iată ce părere are Ion Pribeagu, despre... „Răspundere”:

„La un rabin oarecare

De pe strada Mămulari,

Au venit odat', pe seară,

Zece coreligionari.

 

- „Rabi, se vorbește-n urbe

Şi-n Comunitatea toată

Că servanta dumitale,

Şlima, e însărcinată!”

 

Rabi, netezindu-și părul

Şi bărbuţa ca de nea

A răspuns cu inocență:

- „Ei, şi ce, e treaba mea?"

 

- „Dar, să nu te superi, rabi,

C-a aflat şi Rabinatul

Şi tot Sanhedrinul ştie

Că mata eşti cu păcatul!”

 

Rabinu-a răspuns, sfielnic

Cu pricepere măiastră:

- „Dacă eu sunt cu păcatul,

Ei, şi ce, e treaba voastră?!”

 

 P.S.  Eu, una, nu știam ce-i SANHEDRÍN s. n. Tribunal penal la vechii iudei; fig. grup de oameni care formează un cerc închis, având pretenția de a da, într-un anumit domeniu, sentințe infailibile. – Din fr. sanhédrin. sursa: DEX '09 (2009).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Gânduri fără niciun chef

MOTTO: „ Zâmbeşte, chiar dacă zâmbetul tău e trist, pentru că mai trist decât un zâmbet trist e faptul de a nu mai şti să zâmbeşti .” (Mahat...