joi, 4 iulie 2019

Gânduri care joacă scrabble

       Scrabble (distribuit în România și sub denumirea jocul cuvintelor) este un joc în care participanții formează cuvinte prin plasarea de litere pe o tablă având dimensiunile de 15x15 pătrățele. (...) Numele Scrabble este marcă înregistrată aparținând firmelor Hasbro, Inc. pentru Statele Unite și Canada, respectiv Mattel pentru restul țărilor. Așa zice Wikipedia. Pentru mai multe informații, vă rog să mergeți la ea. Eu mi-am adus aminte de „scrabble” (oh, și n-am mai jucat de mult timp!) când am pornit să scriu azi. Și asta pentru că voiam să vă spun, domniile voastre, să mergeți neapărat la DEX-ul online, când aveți timp (și când vreți să vă „jucați” cu niște cuvinte, învățând în același timp), pentru că are niște rubrici foarte haioase, cum ar fi: „Cuvântul zilei” - azi, comeraj; „Cuvântul lunii” - grație; „Cuvânt aleatoriu” - pterosaur, „Articolul lunii”; „Jocuri”), dar sunt sigură că știți deja asta. Oricum, pentru mine e un bun exercițiu, îmi place. Astăzi eu am întâlnit, de exemplu, două cuvinte pe care chiar nu le-am folosit de mult timp: „sinecură” și „harcea-parcea”. DEX 2009 ne spune despre ele: „SINECÚRĂ, sinecuri, s. f. Slujbă, funcție bine retribuită, care cere munca minimă sau nu cere nicio muncă. – Din fr. sinécure. (...) HÁRCEA-PÁRCEA adv. (Fam.; în expr.) A face (pe cineva sau ceva) harcea-parcea - a tăia (pe cineva sau ceva) în bucăți, a face fărâme; a distruge, a nimici. – Din tc. parça-parça „bucată cu bucată”. Pentru exemplificare, iată: Mi-aș dori și eu o sinecură, deși îmi place să muncesc, și nu mi-aș dori să fac harcea-parcea pe nimeni și nimic (deși uneori ar fi cazul), poate doar gândurile mele.

   Buuun, acum o să închei cu două citate (foarte în temă), primul din Nisargadatta Maharaj: „Ignorați toate învățăturile, toate cărțile, orice puneți în cuvinte, scufundați-vă adânc în interiorul vostru şi găsiți-vă, acest lucru va rezolva sigur toate problemele şi vă va lăsa în stăpânire deplină pentru fiecare situație, pentru că nu veți fi dominat de ideile voastre despre situație”, și al doilea din Rudyard Kipling: „Cuvintele sunt, desigur, cel mai puternic drog folosit de omenire”. Și acum, cuvântul de încheiere: Pa!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Gânduri fără niciun chef

MOTTO: „ Zâmbeşte, chiar dacă zâmbetul tău e trist, pentru că mai trist decât un zâmbet trist e faptul de a nu mai şti să zâmbeşti .” (Mahat...