miercuri, 24 iulie 2019

Gânduri fotogenice

Imagini pentru fotogenic 

   Azi mă hotărâsem să-mi dau cu părerea (că tot e sport național, ca și „aflatul în treabă”) despre știrile de ultimă oră. Le-am citit. Nu mai vreau să fac lucrul ăsta. V-am mai spus, domniile voastre, că atunci când scriu, mă gândesc să-mi placă mai întâi mie lucrul ăsta, să mă destindă și să mă amuze, iar știrile, mai ales cele mondene, au efectul contrar. Drept pentru care, m-am dus la dicționar ca să văd care-i legătura dintre fotogenie și fotogenic (titlul este o trimitere la faptul că gândurile așternute aici, pentru mine, sunt mereu fotogenice, adică „aprinzătoare” de mici lumini prin mintea mea, căci bezna minții nu e bună) și iat-o: FOTOGENÍE s. f. 1. Producere de lumină. 2. însușirea de a fi fotogenic (2). (< fr. photogénie). Sursa: MDN '00 (2000) FOTOGÉNIC, -Ă, fotogenici, -ce, adj. Care impresionează bine placa fotografică. ♦ (Despre oameni) Care are calități potrivite pentru a fi reproduse în mod avantajos în fotografie sau în film. – Din fr. photogénique. Sursa: DEX 2009.

   Trucarea imaginilor, ei, asta-i altă gâscă în altă traistă, căci unii falsifică fotografiile (iar alții, își falsifică gândurile, cărora le dau o rostire cu totul diferită de forma inițială). Mă rog, să revin la „falsificare”. Ea se face, am aflat,  prin Photoshop, care este „un instrument pentru retușarea fotografiilor și care oferă posibilitatea de a crea imagini deosebite, în special pentru paginile WEB”. Există un software pentru asta, numit Adobe Photoshop. Rămâne să mai studiez problema.
   În DEX online, cuvântul zilei este BUIMÁC, (-Ă, buimaci, -ce, adj. Amețit (de somn, de beție, de frică etc.); zăpăcit, năuc; buimăcit, buimatic. – Et. nec.), iar cuvântul aleatoriu este AMPELIDACÉE, (ampelidacee, s. f. Familie de plante dicotiledonate având ca tip vița-de-vie. – Din fr. ampélidacée.). Sursa: DEX '09 (2009). Îmi place la nebunie cum sună „buimatic”, dar nu sunt de acord că poți fi așa doar din cauză de somn, de beție sau de frică, asupra mea, de exemplu, faptele mârșave și, mai ales, vorbele ipocrite, prostești, false și răutăcioase ale unor oameni au exact efectul ăsta...
    Bancul de final:

   O companie aeriană a lansat o promoție specială, adresată oamenilor de afaceri: „Optând pentru o călătorie cu compania noastră, biletul pentru soția dumneavoastră va fi gratuit!” În urma succesului inițiativei, compania le-a contactat pe soțiile beneficiarilor, întrebându-le cum li s-a părut călătoria. Răspunsul unanim a fost: „Ce călătorie!?



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Gânduri fără niciun chef

MOTTO: „ Zâmbeşte, chiar dacă zâmbetul tău e trist, pentru că mai trist decât un zâmbet trist e faptul de a nu mai şti să zâmbeşti .” (Mahat...