miercuri, 13 martie 2024

Gânduri cumpănite, dar și descumpănite

 

descumpăni

MOTTO: „Un simț al umorului bine dezvoltat este polul care adaugă echilibrul pasului tău în timp ce mergi pe frânghia vieții.” (William A Ward)


Cuvântul zilei, în această miercuri (luat din dexonline.ro), precum și imaginea aferentă, în anumite momente din viață, mi se potrivesc la fix. Nu știu dacă puținul simț al umorului pe care îl mai posed mă ajută prea mult, dar cu siguranță am multe de învățat în acele clipe de descumpănire. Nu mai comentez pe tema asta, căci am multe de scris și n-aș vrea să vă plictisesc.
👇
DESCUMPĂNI, descumpănesc, verb, gr. a IV-a. (tranzitiv) A face pe cineva să-și piardă echilibrul sufletesc; a dezorienta, a dezechilibra; a zăpăci. Pref. des- + cumpăni.
Cheia alegerii: În anul 2013, Jorge Mario Bergoglio, a fost ales papă sub numele de Francisc. Spre deosebire de predecesorii săi, mai rezervați, papa Francisc face interviuri improvizate cu presa, prezentând în spațiul public idei care îi deconcertează pe mulți dintre credincioși, dar care i-au adus o popularitate imensă, inclusiv în cercurile atee. Și-a arătat empatia față de homosexuali, spunând că nu are calitatea să-i judece. Apoi, vorbind despre femeile sărace, victime ale sarcinilor multiple, a șocat când a afirmat: „Unii oameni cred că, pentru a fi buni catolici, trebuie să se reproducă ca iepurii.” 
👇
CUMPĂNI, cumpănesc, vb. IV. 1. Tranz. A cântări (cu cumpăna). ♦ A aprecia greutatea sau alte calități ale unui obiect. 2. Tranz. A pune în stare de echilibru; a echilibra. 3. Refl. și tranz. A (se) clătina, a (se) legăna. 4. Tranz. și intranz. Fig. A cântări cu mintea, a chibzui, a socoti. ♦ Refl. A sta la îndoială înainte de a lua o hotărâre; a șovăi. 5. Refl. Fig. A lua o hotărâre; a se decide. 6. Tranz. Fig. (Reg.) A îndemna, a sfătui. 7. Tranz. Fig. A fi mai presus de a cumpăni; a întrece; a precumpăni. – Din cumpănă.
👇
De aici, m-am dus cu gândul la zodia mea, Balanța, și reiau un text (deși nu sunt sigură că l-am mai scris, doar presupun) care, în cazul meu, se potriveste cam în procent de 60%.
Zodiacul Vechi Românesc se suprapune, destul de mult, pe cel european, doar că fiecare zodie corespunde fix unei luni din calendar. Sunt 12 zodii, câte una pentru fiecare lună a anului, iar semnul poate fi identificat după trăsături fizice și de caracter, după faptele și gândurile lui. (...) Zodia Cumpenei. Luna octombrie (Brumărel). Care se naște sub acest semn al Cumpenei va fi de treabă, frumos, curat, iubitor de dreptate, grăitor de adevar, dacă obiceiurile cele rele nu-i vor schimba firea. Milostiv, cu bunăcuviință, vesel și iubitor de muzică. Curat la față, ochi frumoși, statură de mijloc, cărnos la nas, minunat la obraz. Cuvios la toți oamenii ce-l văd, când tăcut, când prea vorbitor. Cu inima deschisă, fără nicio sminteală, viața lui plină de tot dorul, să se roage lui Dumnezeu să nu fie prea mult iubit. După cum îl arată natura, sângeros, iute la mânie, dar îndată se întoarce și îi pare rău de vorbele sale rostite din iuțeală, și mânia lui îi aduce mari pagube. Va trăi cinstit, va fi adesea și mândru, iubitor de înțelepciune, și va fi văzut înaintea altora. Oamenii nu vor prea îndrăzni a-i face vreun rău pe față, dar în spate va avea mulți dușmani.” (Fragment dintr-un articol scris de Alina Costache, în 30 martie 2014.
(Sursa: https://www.romaniatv.net/)
👇
„Zodia cumpenei” de Lucian Blaga
(În metru safic)

Dreaptă, ziua Cumpenei ne surprinde
printre roze: în cimitirul unde
cîteodată dragostea însorește
albele pietre.


Calm se-ndrumă spre cumpănire totul.

Zi și noapte trag înjugate vremii,

amîndouă cu-nțelepciune-ncearcă

pași deopotrivă.


Se masoară, se cîntărește rodul

de argilă, visul și umbra verii,

și povara ce-i amintirea pentru

orice faptură.”

P. S. Imagine © Andrea Homorodean

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Gânduri fără niciun chef

MOTTO: „ Zâmbeşte, chiar dacă zâmbetul tău e trist, pentru că mai trist decât un zâmbet trist e faptul de a nu mai şti să zâmbeşti .” (Mahat...