duminică, 10 martie 2024

Erată la unele gânduri


MOTTO: „Să nu te jenezi niciodată să recunoști că ai greșit. Asta înseamnă că ai evoluat și că azi ești mai înțelept decât ieri.” (Jonathan Swift)


    Când am timp (și chef) mă mai uit la postările mele mai vechi de pe blog. Și, din păcate, mai găsesc, ici și colo, greșeli. Mă refer acum la cele gramaticale, de exprimare, și mai puțin la cele legate de stil, conținut, informații. Unele sunt din pricina neatenției, altele sunt cauzate de neștiință. Am pus emoticonul cu „Iartă-mă” (găsit cu greu printre muuuuulte englezisme) la modul general, pentru toate greșelile mele, din cauză că, undeva, pierdută printre neuroni, era ideea că formula „îmi cer scuze” nu e tocmai corectă. Și iată o explicație, găsită la sursa citată:
    „După cum observi, în componența expresiei „a-și cere scuze” intră verbul „a cere”, ale cărui sinonime principale sunt verbele „a solicita” și „a revendica”. Cu alte cuvinte, „a-și cere scuze” nu înseamnă altceva decât „a solicita scuze”. Or, scopul nostru, atunci când vrem să arătăm că ne pare rău că am greșit, nu este să solicităm scuze de la persoana față de care am greșit, ci, dimpotrivă, să o determinăm pe aceasta să accepte scuzele noastre. (...) Din acest motiv, deși expresia „a-și cere scuze” s-a împământenit în această formă și cei mai mulți dintre noi nu o percep ca fiind greșită, n-ar fi rău, totuși, să o înlocuim în vorbire cu expresii corecte: „te rog să-mi accepți/primești scuzele” sau „îți prezint scuzele mele”, dacă ne adresăm unei persoane nu foarte apropiate, cu care se impune să fim formali, sau, pur și simplu, „te rog să mă scuzi” sau „scuză-mă”, dacă ne adresăm unei persoane cu care ne permitem să fim familiari. În concluzie, nu-ți mai cere scuze, ci prezintă-ți scuzele!
Sursa: https://www.avantaje.ro/articol/de-ce-este-gresit-sa-iti-ceri-scuze/
    Bun, am înțeles! Și, apropo de motto, nu știu dacă azi sunt mai înțeleaptă decât ieri, dar recunosc că am mai greșit, așa că vă rog să acceptați scuzele mele și să treceți cu vederea micile sau marile greșeli care mai apar prin textele scrise de mine. Până voi avea răbdare să scriu și o erată, ele rămân acolo...

Bancuri:
- Ai reparat vreodată televizoare? întreabă ea, uitându-se pe fereastră.

- Nu! răspunde el, stând tolănit pe pat.

- Păi, atunci ar fi bine s-o faci acum, pentru că vine soțul meu!
&
Un englez, venit în România la o nuntă, este oprit de un polițist:
– Bună ziua, vă rog să-mi spuneți dacă ați băut!
– Da, am băut! Pentru că nu îmi plac ceremoniile religioase, am ieșit din biserică și am băut bere într-un bar din apropiere. Apoi, la restaurant, pentru că muzica era cam tare, am ieșit pe terasă și m-am delectat cu o sticlă de vin românesc, iar la final, pentru a sărbători cum se cuvine evenimentul, am băut împreună cu socrii o sticlă de șampanie.
Polițistul, vizibil iritat, îl întrebă:
– Dumneavoastră pricepeți că v-am oprit pentru a vă testa alcoolemia?
– Sigur, am înțeles foarte bine! Dar, dumneavoastră pricepeți că asta e o mașină englezească și că e condusă de soția mea, din partea cealaltă?
&
- Domnule primar, de la DNA v sunăm. Am văzut că ați făcut un pod foarte frumos la dumneavoastră în sat.
- Da, mulțumesc de apreciere. Chiar e frumos!
- Dar pe acolo nu trece niciun râu...
- Păi, când vin banii de la PNRR, facem și râul!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Gânduri fără niciun chef

MOTTO: „ Zâmbeşte, chiar dacă zâmbetul tău e trist, pentru că mai trist decât un zâmbet trist e faptul de a nu mai şti să zâmbeşti .” (Mahat...