miercuri, 6 iulie 2022

Un grup de gânduri care recapitulează

MOTTO: „Oare viața ne spune povești, sau noi îi spunem povești ei?” (Gustavo Tomsich)


De vreo trei zile a plouat, în sfârșit, și pe la noi. Foarte bine că a plouat, chiar era nevoie de apă. Așa că am avut vreme să trimit grupul de gânduri responsabil cu „verificări și recapitulări” să vadă ce am mai notat în agenda mea zilnică, printre „chestii” absolut banale și de rutină („luat lemne brad”, „schimbat butelia”, „cules floare tei”, „de cumpărat detergent”, „de plătit rata CAR”), adică niște cuvinte din dexonline.ro și ceva nou aflat de mine și bun de trecut pe blog. Fiindcă mi-a intrat în obicei să mă uit în fiecare zi în pomenitul dicționar online, am făcut oarece cercetări ca să aflu cine este în spatele acestui proiect minunat. Am aflat cine sunt acei voluntari entuziaști și cu idei de milioane (și nu, aici nu-i nicio trimitere la bani, vă asigur). Deci, volens nolens, vă spun și domniilor voastre, cu rugămintea să citiți, dacă vă interesează, mai multe amănunte (unele ținând de limbajul IT, care pe mine mă depășește), la „sursele” pe care eu le pun mereu la sfârșitul unui citat:


„Invitat în studioul Digital Shift, fondatorul dexonline, CĂTĂLIN FRÂNCU, a povestit cum s-a transformat un proiect studențesc pe care l-a început la Boston, în anul 2001, în cel mai accesat dicționar online din țara noastră, pe care îl folosesc milioane de români. (...) În martie 2002, după 6-7 luni, s-a întâmplat un lucru extraordinar. Federația Română de Scrabble încerca să se digitizeze. La scrabble, trebuie să existe o listă oficială de cuvinte. (...) Și au găsit dexonline (...) și au început să bage definiții. Întâi unul, după aceea doi (oameni - n.red.). Vreo 10 oameni au venit de acolo și fiecare a contribuit măcar cu câteva zeci de pagini de dicționar tehnoredactate complet manual, în primă fază. (...) Toată asta e o muncă titanică. Noi doar am considerat că putem ajuta munca asta să coboare dintr-un turn de fildeș, în care e făcută de inițiați pentru inițiați și doar crâmpeie mici ajung în rafturile librăriilor. De ce? E bine să ne cunoaștem limba. E o dovadă de respect. Și e, până la urmă, și un bine practic. Ne putem înțelege mai bine, dacă avem un vocabular mai bogat cu toții”, este de părere Cătălin Frâncu.”
(Mai mult, aici: https://spotmedia.ro/ Un articol al lui Gabriel Kolbay, din 13 noiembrie 2021)

RADU BORZA:  „Eu m-am alăturat dexonline în 2004. Am avut preocupări similare din 2000, cînd am făcut un flexor pentru verbe și pe care voiam să-l generalizez la toate părțile de vorbire. Pentru asta am folosit lista de flexiuni (bazată pe Dictionarul Morfologic) pusă la dispoziție de Federația Română de Scrabble (FRSc). Care federație tocmai își dorea o listă de cuvinte (cu flexiuni) și, de ce nu, cu definiții. Iar proiectul lui Cătălin le-a făcut cu ochiul :). Primul meu proiect la dexonline a fost unul exact pe partea de flexiuni și, de asemenea, colaborativ: eu am proiectat structura bazei de date și formalizarea setului de reguli și am importat în DB regulile din lista celor de la FRSc, iar Cătălin a scris codul pentru aplicarea regulilor și afișare.” (Sursa este un articol scris în 15 martie 2013 de către Cristina Foarfă pe https://www.bookaholic.ro/ 

Bancuri:

- Măi, omule, sunt cel mai fericit. Astăzi mi-am cumpărat noul iPhone 12. Are un ecran de 6.7 inch, procesor iPhone Bionic A14, memorie RAM 6GB RAM, camera foto Triple cameras + LiDAR. E belea, îți jur!

- Bravo ție!
- În fine, știi cumva un croitor bun care poate să-mi mărească buzunarele la toți pantalonii?

&

– Bună ziua, sunt de la firma de telefonie X!
– Îmi pare foarte rău, dar de chestiile astea se ocupă nevastă-mea și în momentul ăsta, nu-i aici.
– A, da? Și când o pot găsi?
– Imediat după ce mă însor, o să vă anunț!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

O mulțime de gânduri în căutarea unei praxeograme

   MOTTO: „ Nu-i lăsa pe alții să-ți distrugă ziua. E ziua ta. Distruge-o tu! ” (Anonim)      După acest motto anonim și încântător de optim...