joi, 14 iulie 2022

GÂNDURI EPISTOLARE


MOTTO:


Scrisori păstrate de demult...

În liniștită zi cu soare –

Cu fruntea-n mâini mă plec s-ascult

Tăcerea voastră vorbitoare.


Ce fericit eram odată,

Şi cât sunt ostenit de drum!

Dar ea, pe unde-o fi acum?

Ce s-a făcut frumoasa fată?


Că ne-am iubit ca doi nebuni,

Iar astăzi nu mai am în față

Decât un maldăr de minciuni

Legate cu un fir de ață.”


(George Topîrceanu, „Scrisori iubite”)

 

      Bietele mele gânduri sunt preocupate azi doar de faptul că toată lumea pleacă în concediu și noi nu, așa că s-au retras bosumflate în cămăruțele lor, deși eu am tot încercat să le argumentez că noi suntem într-un veșnic concediu (timp în care mai și muncim oleacă) și că suntem niște entități comode și destul de paupere, așa că o să le las doar pe ele să se ducă unde vor. Nu, nu le-am convins deloc, sunt tot bosumflate, așa că nu „plecăm” nicăieri și o să mă ocup singură de cuvintele de azi (și de ieri) din dexonline.ro.  

Cuvântul aleatoriu

ROMÁNȚĂ, romanțe, s.f. 1. Compoziție muzicală vocală cu acompaniament instrumental, având un conținut liric, sentimental; p. ext. piesă instrumentală cu caracter asemănător. 2. Specie a poeziei lirice sentimentale, de obicei de inspirație erotică. – Din fr. romance, it. romanza, germ. Romanze. Sursa: DEX '09 (2009).

Cuvântul zilei:

PECÉTE, peceți, s.f. 1. Placă (de metal) cu mâner sau montată pe un inel, pe a cărei suprafață este gravată o monogramă, o emblemă etc. și care, aplicată pe ceară roșie sau cu tuș pe un act, pe o scrisoare sau pe un colet, dă acestora caracter de autenticitate și de integritate; sigiliu; p. ext. ștampilă. 2. Ceară roșie sau bucată de plumb (care se aplică sau se leagă de un document, de un pachet etc.) pe care se imprimă, prin apăsare, o pecete; semn imprimat prin aplicarea unei peceți pe un document, pe un obiect etc.; sigiliu. Expr. închis (sau ferecat) cu șapte peceți = imposibil de aflat; de nepătruns; interzis, oprit. ♦ Fig. Semn caracteristic, trăsătură specifică, distinctivă; amprentă, marcă, întipărire, urmă; spec. stigmat. 3. (Înv. și reg.) Aprobare, rezoluție sau ordin în scris, întărit cu o pecete (1). [Var.: pecétie]. Din sl. pečatĭ. Sursa: DEX '09 (2009). Cheia alegerii: S-a născut, în 1918, regizorul suedez Ingmar Bergman, unul dintre cei mai influenți regizori de film din cea de-a doua jumătate a secolului XX. Printre filmele sale se numără și „A șaptea pecete”.

❤ De aici mi-a venit ideea cu poza și cu versurile puse drept motto. Chiar mi-e dor să scriu o scrisoare adevărată (nu un mail), cu pecete sau fără...

&

Și, pentru că a rămas în continuare drept cuvânt al lunii tot „informator” (💣), am preferat să scriu aici cuvântul zilei de ieri:

SIMÚN s.n. Vânt puternic, fierbinte și uscat, încărcat cu nisip, care bate în Sahara și în Arabia, de la Sud la Nord. – Din fr. simoun. Sursa: DEX '09 (2009). Cheia alegerii: Mauro Prosperi s-a născut în 1955. Este un pentatlet italian, devenit brusc celebru când a participat la Maratonul Nisipurilor din Maroc, în 1994. Din cauza unei furtuni de nisip s-a rătăcit în deșert. A supraviețuit nouă zile în condiții extreme, bându-și propria urină și capturând animale mici.

Bancul de azi: 

Un bețiv iese din cârciumă, „afumat” bine și, după nici doi pași, cade pe trotuar și aproape că-și își sparge capul. Uneia dintre tipele care erau la ,,serviciu” i se face milă, așa că îl ia pe bețiv de pe jos și îl așază pe o bancă. Bețivul o întreabă, aiurit:
- Tu cine mai ești?
La care tipa:
- Păi, eu fac aici trotuarul.
Bețivul:
- De ce mama dracului l-ai făcut așa tare, că era să-mi sparg capul...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

O mulțime de gânduri în căutarea unei praxeograme

   MOTTO: „ Nu-i lăsa pe alții să-ți distrugă ziua. E ziua ta. Distruge-o tu! ” (Anonim)      După acest motto anonim și încântător de optim...