luni, 4 iulie 2022

Gândurile mele vor să-și scoată pârleala

 

MOTTO: „Nimeni nu te va salva pe tine, în afară de tine, dar merită să o faci. În această luptă nu este ușor să câștigi, dar dacă e să lupți pentru ceva, atunci luptă pentru asta.” (Charles Bukowski)


După ploaia de ieri, aerul e acum mai respirabil și, speriate de fulgere și tunete, vreo câteva grade Celsius (din cele treizeci de alaltăieri) au fugit în lume. Până plec în sat pentru a rezolva câteva chestii de la rubrica „diverse”, gândurile m-au îndemnat să caut, înainte de cuvintele din dexonline.ro, notițele din zilele trecute, ca să aleagă ceva despre care să facem vorbire astăzi. Așa am făcut, dar oricum nu s-ar fi întâmplat nimic, cuvintele de azi erau cunoscute și, scuze, destul de oarecare („a deretica”, „simț”). Așa că le-am dat voie gândurilor să-și scoată pârleala. Și nu, de data asta nu m-am mai încăpățânat să aflu mai mult despre originea acestei expresii, căci mister Google nu știa decât atât:

A-și scoate pârleala expr. a-și găsi o compensație, a fi despăgubit (pentru o pagubă materială, pentru un efort). Sursa: Argou (2007).

O să scriu câteva cuvinte azi (adică, nu, mai mult o să citez câteva cuvinte) despre o statuie din județul Harghita. Poate că domniile voastre au auzit de ea, dar eu nu. Bine că știam de statuia Cristo Redentor (Hristos Mântuitorul) din Rio de Janeiro, pe care n-o voi vedea niciodată decât în poze, pe când cea de aici, de la noi... Nu, nu cred c-o voi vedea de-adevăratelea nici pe aceasta, dar măcar hai să aflăm unde este, cum arată și care-i povestea ei.


Multe locuri minunate are țărișoara noastră, din păcate, unele dintre ele, mult prea puțin cunoscute. Așa că, în căutările noastre, în aceste vremuri când ne-am întors fața către România, am descoperit că în Harghita se găsește cea mai înaltă statuie a lui Iisus, din Europa de Est. (...) În anul 2011, pe dealul Gordon din Harghita, aflat între Odorheiu-Secuiesc și Praid, în perimetrul localității Lupeni, a fost ridicată cea mai mare statuie a Lui Iisus din Europa de Est. Denumită Inima Lui Iisus, statuia are o înălțime de aproximativ 22 de metri, e construită din fier și oțel inoxidabil, iar prețul ei de 200.000 de euro a fost plătit din donații strânse de primăria din comuna Lupeni și de patronul fabricii de brânzeturi Gordon din județul Harghita. (...) În interiorul statuii se află scări metalice, în spirală, pe care puteți urca până în capul acesteia, priveliștea fiind minunată de sus.” 

Sursa: articol din 12 mai 2021, găsit aici: https://coltisorderomania.ro/
Statuia de 200.000 de euro a fost construită în 2012 de Fundația Protemp, cu ajutorul unor firme din zonă şi cu vreo sută de milioane de lei vechi din partea autorităților locale. Dar oamenii cu care am vorbit spun că toate meritele aparțin răposatului patron al firmei de lactate Gordon, care a finanțat singur opera sculptorului Zavaczky Walter, cu binecuvântarea preotului din sat. (...) Sursa: https://www.vice.com/ro/article

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

O mulțime de gânduri în căutarea unei praxeograme

   MOTTO: „ Nu-i lăsa pe alții să-ți distrugă ziua. E ziua ta. Distruge-o tu! ” (Anonim)      După acest motto anonim și încântător de optim...