vineri, 8 iulie 2022

Două gânduri care vor să plece (iar?) în Cinque Terre

  

MOTTO: „Deține doar ceea ce poți purta mereu cu tine: limbi străine cunoscute, țări cunoscute, oameni cunoscuți. Lasă-ți memoria să îți fie geantă de călătorie.”(Aleksandr Soljenițîn)

 

Cele două gânduri ale mele care s-au luat de mână și vor să plece în Cinque Terre, singure-singurele, adică fără celelalte surate ale lor și, cel mai supărător, fără mine, nu s-au lăsat înduplecate de niciun argument, așa că le-am lăsat să se ducă unde vor. Bine, înainte să plece în călătorie, s-au contrazis un pic, unul susținând că am mai fost cândva acolo (cu gândul, bineînțeles), iar celălalt că nu. Le-am ignorat total și, împreună cu restul gândurilor,  am căutat „cuvintele de vineri”:

Cuvântul aleatoriu: CARUBIÉR s.m. (Bot.) Arbore cu lemnul roșu și tare, care crește în regiunea alpină mediteraneană; carub; (pop.) roșcov. [Pron. -bi-er. / < fr. caroubier]. Sursa: DN (1986).
Cuvântul zilei: HODOROGÍ, hodorogesc, vb. IV. (Fam.) 1. Intranz. (Despre vehicule uzate, vechi; la pers. a III-a - A face zgomot (mare) în mers; a hurui. ♦ A face zgomot cotrobăind undeva. 2. Intranz. Fig. A vorbi mult, tare și fără rost. 3. Refl. (Despre lucruri) A se uza, a se strica, a se dărăpăna, a se hârbui. ♦ Fig. (Despre oameni) A se șubrezi, a se ramoli de boală sau de bătrânețe. – Din hodorog. Sursa: DEX '09 (2009).  Cheia alegerii: În 1869, la Timișoara, a fost inaugurată prima linie de tramvai tras de cai din Europa.

Bag de seamă că gândurile mele au fost foarte rapide în acest voiaj, căci au și ajuns la Vernazza, iar de acolo ne-au scris așa:

   ❤ „Cinque Terre (Cinci Pământuri) este un Parc Național foarte frumos din Italia. Atrage milioane de turiști, anual. Atracțiile turistice principale, interesante pentru turiști: 

-  cinci localități pitorești, colorate viu, amplasate pe stânci de asupra mării;
- sute de poteci pietonale pe un landșaft intact, cu o natură minunată și peisaje fantastice;

- castele, ziduri vechi și alte construcții străvechi;

- numeroase plaje mici pentru orice gust, inclusiv sălbatice și greu accesibile.

Limbile principale din Liguria: italiana și engleza. Se utilizează, de asemenea, limba franceză, germană sau spaniolă. Moneda uzuală: numai euro.”
Citește mai detaliat: https://www.incinqueterre.com/ro/ 

❤  „Satele care alcătuiesc astăzi Cinque Terre s-au dezvoltat, așa cum le cunoaștem astăzi, începând cu Evul Mediu, dar zona a fost locuită încă din perioada romană. Satele s-au dezvoltat sub umbra Genovei, orașul-stat care deținea supremația politico-militară în regiune. Potrivit documentelor, Monterosso și Vernazza au fost primele localități. Vernazza apare în documente încă din anul 1080; apoi, până spre secolul al XIII-lea, fortificația de aici a jucat un rol important în cucerirea Liguriei de către genovezi. Corniglia este atestată în documente ca posesiune a conților de Lavagna, apoi, în 1276, intră sub influența Genovei. Satul Manarola s-a dezvoltat, se pare, în secolele XIII-XIV, Biserica San Lorenzo din sat fiind atestată în 1338. Cât despre Riomaggiore, ultima localitate, aceasta datează din secolul al XIII-lea.”

Sursa: https://www.descopera.ro/travelling 

💣 P. S. A trebuit să mai merg o dată la dexonline.ro, căci nu-mi mai aminteam ce-i  cu landșaftul ăsta, deci:

LÁNDȘAFT s.n. (Geol.) Porțiune din învelișul geografic care posedă trăsături proprii diferite de cele ale porțiunilor învecinate. [< germ. Landschaft]. Sursa: DN (1986).

Și (sorprese, sorprese) am găsit și un banc... 


În Italia, cheia puterii Mafiei se află în celebra lege a tăcerii, Omertà. Aceasta este o normă atât de generală, încât a devenit tipică pentru Sicilia, de unde se relatează următoarele: în timpul unei inspecții, elevul cel mai bun din clasă este întrebat de învățătoare: 

- Spune-mi, Pepino, cine l-a ucis pe Iuliu Cezar? 

- Nu știu, doamnă învățătoare, eu n-am văzut și n-am auzit nimic!


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

O mulțime de gânduri în căutarea unei praxeograme

   MOTTO: „ Nu-i lăsa pe alții să-ți distrugă ziua. E ziua ta. Distruge-o tu! ” (Anonim)      După acest motto anonim și încântător de optim...