duminică, 3 iulie 2022

Am căzut în butoiul cu gânduri

  

MOTTO: „În uimire, devin conștient de ceea ce-mi este necunoscut. Cunosc tocmai de dragul cunoașterii.” (Karl Jaspers)

 

      Da, chiar am căzut în butoiul cu gânduri. Niște gânduri uimite. Foaaaarte uimite. Căci iarăși mi s-a întâmplat: am „venit” la blog ca să scriu despre un alt lucru (ce mi-a trecut mie prin minte sau ceva interesant, citit de curând) și gândurile mele au fost „deviate” de la subiect de unul dintre cuvintele din dexonline.ro. Azi, devierea de la subiectul ales și uimirea s-au datorat ambelor cuvinte (căci cuvântul lunii a rămas, hélas și iar hélas, tot INFORMATOR). Deci, ca să exemplific, cuvântul aleatoriu este acesta (cuvânt de care eu una n-am auzit):

GODIÁ, godiez, vb. I. Intranz. (Mar.) A vâsli cu ajutorul unei rame așezate la pupă, făcând ca barca să înainteze în zigzag. [Pr.: -di-a] – Din fr. godiller. Sursa: DEX '09.

Cuvântul zilei:

Scientologíe, scientologii s.f. Disciplină recentă al cărei obiect de studiu îl constituie știința ca fenomen social; știința despre știință; scientică. ◊ Biserica de scientologie = sectă religioasă recentă, foarte controversată în prezent în Apus, înființată în 1948 de Ron Hubbard (†1986), autor de scrieri științifico-fantastice, care își propune să realizeze o lume „fără crime, fără droguri și fără războaie”. Aderenții sunt supuși preventiv la un examen anamnezic, primind apoi un „tratament” fizic și medical pentru purificarea lor spirituală, în realitate pentru manipularea lor mintală. Doctrina sectei este expusă în lucrarea sa „Dianetica” (1950). Sediul: Flag (Florida, S.U.A.). Din fr. scientologie. Sursa: Dicționar Religios (1994). Cheia alegerii: Actorul și producătorul american Tom Cruise împlinește 60 de ani.

💣 De scientologia asta am auzit dar, vorba bancului, „îmi repugnă”. Iată, totuși, câte ceva în plus despre subiect:
Scientologia este o mișcare religioasă esoterică controversată, creată în 1952 de către scriitorul american de literatură științifico-fantastică L. Ron Hubbard (1911–1986) ca o continuare a dianeticii, create tot de el. Conform dovezilor existente, în 1950, Hubbard a publicat „Dianetics - The Modern Science of Mental Health”, iar în 1953 a organizat Biserica Scientologică. Este uneori numită, pe drept cuvânt, „sectă”. Sediul organizației este la Los Angeles. (...) Comparând învățăturile scientologiei cu cele ale Bibliei, vedem că ele nu au aproape nimic în comun. Scientologia doar îndepărtează de Dumnezeu și de viața veșnică. Cu toate că uneori își deghizează credințele într-un limbaj care sună la fel ca cel creștin, scientologia este, de fapt, diametral opusă creștinismului în ceea ce privește fiecare credință de bază. În mod clar și categoric, scientologia nu este o religie creștină.”

Sursa este un articol scris, în 11 august 2020, de către prof. dr. Daniel Mihai. Găsiți mai multe amănunte, precum și imagini, aici:

https://www.nationalul.ro/2020/08/11/

💣 Și, nici că se putea astfel, Biserica Scientologică a ajuns și pe la noi, prin „Grădina Maicii Domnului”. (Parafrazând un banc, zic și eu acum, cu năduf: „păi, asta ne mai lipsea”):
Biserica Scientologică, la care se închină zeci de staruri de la Hollywood, a ajuns și în România. Controversatul cult, ai cărui lideri au fost acuzați inclusiv de maltratări, abuzuri și sclavie, are un „templu” pe o stradă centrală din Odorheiu Secuiesc, în apropierea Cimitirului Romano-Catolic. Informația apare pe site-ul oficial al cultului, scientology.org, iar sediul din România apare doar cu o denumire în limba maghiară: „Biserica Scientologică Mission of Kozpont Szekelyudvarhey”. Biserica Scientologică nu apare pe lista cultelor sau asociațiilor religioase de pe site-ul Secretariatului de Stat pentru Culte, ceea ce înseamnă că nu este recunoscuta oficial în România.” (Sursa: stirilekanald.ro)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

O mulțime de gânduri în căutarea unei praxeograme

   MOTTO: „ Nu-i lăsa pe alții să-ți distrugă ziua. E ziua ta. Distruge-o tu! ” (Anonim)      După acest motto anonim și încântător de optim...