duminică, 13 martie 2022

Trei-patru gânduri în crossbar

 bracteei sau bracteii - Cum este corect.

MOTTO: „La orice colț de stradă, sentimentul absurdului te poate lovi în orice moment.” (Albert Camus)


E duminică. Și am recidivat în ale scrisului. De ce? Pentru că atunci când scriu e singurul moment când mă simt bine. Mult mai calmă și împăcată cu mine. Da, știu, trăim în mijlocul unor evenimente halucinante, de coșmar, totul pare o piesă de teatru al absurdului, cu tente de nebunie și autodistrugere, dar eu mă încăpățânez să scriu, să citesc și să mă rog. Îmi place să aflu mereu ceva nou, chiar „chestii” care par ușor rizibile. Cum ar fi întrebarea din fotografia de mai sus. Ce-i mai pasă lumii dacă, la genitiv și dativ, este corectă doar una dintre forme?! Păi, chiar nu-mi pasă dacă lumii îi pasă, eu tot afirm că prima formă e corectă. Deși este un cuvânt englezesc (și domniile voastre știu ce părere am eu despre folosirea în exces a barbarismelor), cel găsit azi la „aleatoriu” mi s-a părut potrivit pentru titlul meu. 

👀
CRÓSSBAR s.n. Sistem de comutare prin bare comandate de relee, utilizat în telefonia automată. – Cuv. engl. Sursa: DEX '09 (2009).

👀

Cuvântul zilei: BRACTÉE, bractee, s. f. Frunzișoară erbacee sau membranoasă, verde sau divers colorată, care se află la baza florilor. – Din fr. bractée, lat. bractea. Sursa: DEX '09 (2009). Cheia alegerii: În 1773, moare Philibert Commerson, medic, explorator și naturalist francez, renumit pentru numeroasele sale ierbare colectate în Franța și în timpul călătoriei sale prin lume, împreună cu Louis Antoine de Bougainville.

😕

Voiam să închei aici, dar când am intrat pe blog, mi-a atras atenția un titlu de acum doi ani și, culmea, chiar din 13 martie (2020):
RUFETUL GÂNDURILOR TAMIZATE...

... Sau, în traducere aproximativă din română în română, „breasla gândurilor cernute difuz”. Da, iar am dat de două cuvinte cvasi-necunoscute, pe care imediat le voi explica mai jos. Și am, în continuare, gânduri confuze, dezamăgite și tristuțe, care arată cam așa:

  

P.S. Am reluat cele câteva rânduri din postare și ca să mă „cert” pentru că uit îngrozitor (da, a trebuit să mă uit iar la cuvintele ălea), însă mai mult pentru imaginea pusă de mine ca „exemplificare”. Cam așa arată și acum gândurile mele: mirate, speriate, resemnate, dar și indignate. Iar cele câteva gânduri calme, raționale, pozitive și haioase sunt în planul doi și abia mai respiră. Dar eu le încurajez, zi de zi, să iasă în față...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

O mulțime de gânduri în căutarea unei praxeograme

   MOTTO: „ Nu-i lăsa pe alții să-ți distrugă ziua. E ziua ta. Distruge-o tu! ” (Anonim)      După acest motto anonim și încântător de optim...