joi, 10 martie 2022

Gânduri care vor să treacă de izoglosă

 GHICI GHICITOAREA MEA - KIDIBOT - Bătăliile cunoașterii  

MOTTO: „Trebuie să reţii că tot ceea ce se întâmplă înăuntrul tău este mult mai important decât ceea ce se întâmplă în exterior.” (John C. Maxwell) 

În ultimele zile, cum am mai spus/scris, Doamna Iarnă s-a întors din drum și nu se lasă dusă. A fost, în câteva zile, mai multă ninsoare decât în ultimele patru luni, și mi-a fost parcă mai frig decât în ianuarie, când n-a fost deloc celebrul „ger al Bobotezei”. Mai trist este faptul că frigul ăsta vine (la mine, cel puțin) mai mult din interior, din minte și din suflet. Și fac eforturi mari pentru a-l combate. Uneori reușesc, alteori nu. Tot ce se întâmplă acum în jurul nostru mi se pare că face parte dintr-un film. Prost. Foarte prost. Și, din păcate, chiar dacă nu ne place, ne îngrozește, ne scârbește, ne umple de revoltă, nu putem părăsi sala de cinema sau fotoliul de acasă. Suntem parcă țintuiți, fiecare cu gândurile și trăirile lui, și încercăm să ne păstrăm credința în Dumnezeu, în Binele din oameni, și să sperăm. Titlul de astăzi mi-a fost inspirat, bineînțeles, de cuvântul aleatoriu. Gândurile mele chiar încearcă să treacă, pe un fel de hartă imaginară, granița dintre REAL și IMAGINAR. Dar le e tare greu...

👀

IZOGLÓSĂ, izoglose, s. f. Linie care marchează, pe o hartă lingvistică, limitele răspândirii unui fenomen fonetic, lexical sau morfologic. [Var.: isoglósă s. f.] – Din fr. isoglosse. Sursa: DEX '09 (2009).

Cuvântul zilei:

TÂNDĂLÍ, tândălesc, vb. IV. Intranz. A-și pierde vremea umblând de colo până colo fără rost; a lucra încet, fără spor, alene. – Din germ. tändelen „a glumi”. Sursa: DEX '09 (2009).
Cheia alegerii: În anul 1856 s-a născut Petre Dulfu, autor de basme, poet și filosof român. Printre operele sale se numără „Isprăvile lui Păcală” cu povestirea „Păcală și Tândală”. 

💭

Bun, n-o să mai tândălesc pe aici. S-auzim numai de BINE...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

O mulțime de gânduri în căutarea unei praxeograme

   MOTTO: „ Nu-i lăsa pe alții să-ți distrugă ziua. E ziua ta. Distruge-o tu! ” (Anonim)      După acest motto anonim și încântător de optim...