sâmbătă, 12 martie 2022

Gânduri care parcă bălmăjesc ceva...

Mauritius | Where to Stay on Mauritius Island | andBeyond 

MOTTO: „Memoria este modalitatea prin care ne tot repetăm nouă înșine poveștile noastre și spunem celorlalți versiuni cumva diferite ale poveștilor noastre.” (Alice Ann Munro) 

 

Azi mi-am propus să scriu doar cuvintele din DEX. Asta fac mereu când nu am pic de Inspirație. Primul cuvânt aleatoriu a fost verbul „a bălmăji”, dar am trișat oleacă și am găsit repede altul, pe principiul „mai trage o dată”. L-am păstrat pe primul doar în titlu, pentru că asta e acțiunea pe care o „prestează”, de o vreme, gândurile mele. Acel „altul” este cuvântul „sărindar”. Mi s-a părut mai potrivit, pentru că astăzi încep slujbele de pomenire din ceea ce se numește în ortodoxie „purtarea Sâmbetelor”. Deci, să vedem:

🙇

SĂRINDÁR, sărindare, s.n. (în religia creștină ortodoxă) Rugăciune făcută de preot timp de patruzeci de zile în șir, în timpul liturghiei, pentru diferite dorințe ale credincioșilor, pentru iertarea păcatelor, pentru cei suferinzi sau pentru pomenirea celor morți. ◊ Expr. A da (sau a plăti) sărindar (sau sărindare) = a plăti preotului să facă un sărindar (sau sărindare). ♦ Plată pentru aceste rugăciuni. – Din ngr. sarandári. Sursa: DEX '09 (2009).

💨
Cuvântul zilei este: DRONT s.m. porumbel uriaș, de mărimea unei lebede, incapabil de zbor, descoperit în insulele Mauritius din Oceanul Indian, și dispărut în urma distrugerii lui de către coloniști. (< fr. dronte). Sursa: MDN '00 (2000). Cheia alegerii: Ziua Națională a Statului Mauritius. Își sărbătorește independența față de Regatul Unit, dobândită pe 12 martie 1968.

P.S. Și, pentru că mi-e tare frig, am răcit zdravăn și am moralul ușor „zdruncinat”, voi cita iar și voi parafraza o zicere haioasă, de acum câțiva ani (a nu știu cui), și anume: „ANUL ĂSTA PLEC ÎN BERMUDE. ÎN BERMUDE ȘI ÎN ȘLAPI” și voi pleca imediat (doar cu gândul, bineînțeles), în Mauritius, pe plaja aia din poză...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

O mulțime de gânduri în căutarea unei praxeograme

   MOTTO: „ Nu-i lăsa pe alții să-ți distrugă ziua. E ziua ta. Distruge-o tu! ” (Anonim)      După acest motto anonim și încântător de optim...