luni, 28 martie 2022

Câteva gânduri care chiteau să grădinărească

 Incepe scoala! - Viral Pe Internet  

MOTTO: „Cât despre comportament, oamenii îl iau unii de la alții, așa cum se molipsesc de o boală.” (Francis Bacon)


      Încă de dimineață (adică, de la ora șase și jumătate), gândurile mele m-au anunțat, destul de abrupt și nepoliticos, cum că intră într-o „ședință de lucru”, și mi-au trântit ușa minții în nas. M-am învârtit prin casă, făcând lucrurile obișnuite, de rutină, din fiece zi: micul dejun, un pic de curățenie, aerisit camera, făcut patul, dat fuga la laptop, cu cafeaua lângă mine, pregătită să scriu câte ceva pe blog dar, hélas, fără niciun gând prezent. Răbdătoare, și hotărâtă să nu mă cert cu propriile gânduri, m-am dus la DEX și am dat de următoarele cuvinte:

CHITÍ, chitesc, vb. IV. (Pop.) 1. Tranz., intranz. și refl. A socoti, a chibzui; a crede, a gândi. ♦ Tranz. A pune la cale; a plănui. 2. Tranz. A potrivi, a aranja, a rândui bine. – Din sb. kititi.

Verbul acesta a fost cuvântul aleatoriu și i-am adăugat și celelalte sensuri, precum și substantivele aferente:

👀

CHITÍ, chitesc, vb. IV. Tranz. (Pop.) 1. A ținti (cu arma, cu piatra), a ochi; p. ext. a trage (cu o armă); a lovi, a nimeri (ținta). 2. A arunca o privire; a alege din ochi. – Din sb. hititi. Sursa: DEX '09 (2009).

👀

CHITEÁLĂ s.f. (Pop.) Chibzuială, judecată (dreaptă, cumpănită). Chiti + suf. -eală.

👀

CHITEÁLĂ s.f. (Reg.) Ochire, țintire; nimerire. Chiti + suf. -eală. Sursa: DEX '09.

👀 

Cuvântul zilei: ANGÓRA s.f. Nume dat unor rase de animale (capră, iepure, pisică) cu păr lung și mătăsos; p. ext. părul prelucrat al acestor specii de animale. – Din n. pr. Angora. Cf. fr. angora. Cheia alegerii: În 1930 orașul Angora își schimbă numele în Ankara

💭

Gândurile mele tocmai au ieșit din ședința lor secretă și m-au anunțat că, după îndelungi dezbateri, au luat hotărârea să nu-mi permită să ies la un mic hei-rup prin grădină (cum plănuisem eu aseară), pentru că se tem că voi răci și mai rău, așa că mă sfătuiesc să-mi fac alt plan pentru astăzi. Mda, adevărul e că nici eu nu mai am elanul trebuincios pentru grădinărit, așa că o să-mi ascult gândurile. La propriu. Ca să capăt curaj, mi-am citit zodiacul chinezesc (pe care nu mai știu unde l-am găsit, scuze):

😎
Veștile bune: ai șansa să conștientizezi mai bine care sunt adevăratele tale valori; vei reuși să treci peste încercări, dacă îți păstrezi optimismul și simțul umorului. Dragoste: vei avea parte de multe schimbări; s-ar putea să renunți la o relație de lungă durată, care nu te mai bucură: este important să iei decizii sănătoase, chiar dacă ți se pare greu sau ideea de separare te sperie foarte tare.
Carieră: se anunță multe experiențe copleșitoare, care te vor da peste cap; învață să privești și partea plină a paharului.
Atenție la conflicte – poți intra foarte ușor în situații neplăcute; vei avea parte de o perioadă tumultuoasă, așa cum nu ai mai avut demult; acțiuni – depui eforturi mari pentru a fi pe placul tuturor celor din jurul tău și uneori devii frustrat(ă) dacă nu obții acest lucru; nu apela la răzbunări, nu au niciun rost.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

O mulțime de gânduri în căutarea unei praxeograme

   MOTTO: „ Nu-i lăsa pe alții să-ți distrugă ziua. E ziua ta. Distruge-o tu! ” (Anonim)      După acest motto anonim și încântător de optim...