marți, 27 august 2019

Gânduri rătăcite printre cuvinte

Image result for cuvinte 

Azi iar zic că n-am timp de scris, dar tot vin aici, pe blog, să bat câmpii un pic. Nu explic acum ce-i cu „Starea ZEN” căci nu m-am documentat. Încă. Dar trec repede în revistă cuvintele zilei (lunii):

CUVÂNTUL ALEATORIU: POTICĂ

POTÉCĂ, poteci, s. f. Drum foarte îngust la țară, la munte, în pădure etc., pe care se poate merge numai pe jos; cărare; p. gener. drum, cale. ◊ Expr. Pe toate potecile = peste tot, în orice loc, pretutindeni. A ști toate potecile = a cunoaște secretele cuiva. A veni (sau a umbla) pe drum, nu pe potecă = a fi sincer, a vorbi deschis. [Var.: (reg.) potícă s. f.] – Din bg. păteka. (Nota mea: DEX-ul ne-a trimis la cuvântul POTECĂ, dar pe urmă ne-a spus și ce-i cu primul cuvânt.)

POTÍCĂ, potici, s. f. (Reg.) Farmacie. – Din magh. patika. (DEX 2009)

(Nota mea: Asta-mi aduce aminte de cântecelul ăla pe care-l lălăiam în studenție: „Poticarășul mi-o zâs/ Leacuri la inimă nu-s

CUVÂNTUL LUNII: CARACAL (No comment)

CUVÂNTUL ZILEI:
ACMÉE s. f. 1. apogeu, punct culminant. 2. fază în care o boală atinge intensitatea maximă. 3. cea mai evoluată fază de adaptare în filogenie și ontogenie. (< fr. acmé. Sursa: MDN '00 (2000) (Nota mea: chiar nu-l știam!)

Cheia alegerii: În 1955 a apărut în Marea Britanie primul număr din Cartea Recordurilor (în engleză The Guinness Book of Records).

 

Gata!


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

O mulțime de gânduri în căutarea unei praxeograme

   MOTTO: „ Nu-i lăsa pe alții să-ți distrugă ziua. E ziua ta. Distruge-o tu! ” (Anonim)      După acest motto anonim și încântător de optim...