duminică, 2 iulie 2023

Toate gândurile-mi sunt anoste

MOTTO: „Există loc pentru toți cei de pe planetă să fie creativi și conștienți, dacă sunt ei înșiși. Dacă încearcă să fie ca altcineva, atunci nu există.” (Tori Amos) 


      N-am mai stat să aleg un alt motto, deși ăsta m-a cam nedumerit oleacă și mi-a dat de gândit, căutatul cuvintelor în dexonline.ro mi s-a părut cam monoton și plictisitor, iar lipsa acută a Inspirației m-a umplut de amărăciune și de nervi (unii proaspeți, căci mai aveam oarece provizii din zilele trecute). Deci, da, azi sunt plină de optimism și gânduri pozitive. Singurele „chestii” despre care pot zice că m-au interesat și/sau m-au amuzat (dar cu moderație) au fost: cuvântul aleatoriu de azi (pe care chiar nu-l știam), cheia alegerii cuvântului zilei (îi admir sincer pe cei de la dexonline pentru inventivitatea și umorul lor) și, cât de cât, bancul de la sfârșit...

Cuvântul aleatoriu: VĂCĂLÍE, văcălii, s.f. 1. Marginea de lemn sau de tinichea a sitei, a ciurului și a baniței. 2. Numele mai multor specii de ciuperci necomestibile, cu consistență lemnoasă, care cresc pe trunchiul arborilor: a) văcălie-de-brad = ciupercă a cărei pălărie este acoperită cu o crustă de culoare galbenă-roșcată (Fomes pinicola); b) văcălie-de-fag = ciupercă de forma unei etajere, de culoare brună-negricioasă (Ganoderma applanatum); c) văcălie-de-mesteacăn = ciupercă în formă de copită, cenușie-roșcată, acoperită cu o pieliță subțire și netedă (Placodes betulinus); d) văcălie-de-salcie = ciupercă cu pălăria bombată, albă, apoi brună, cu miros plăcut de anason (Trametes suaveolens). Veacă (reg. „văcălie” < sl.) + suf. -ălie. Sursa: DEX '09.

Cuvântul zilei: BASTÁRD, BASTARDĂ, bastarzi, bastarde, s.m. și f., adj. 1. Copil nelegitim; bitang. 2. S. m. și f. Plantă sau animal rezultat din încrucișarea a două specii deosebite; corcitură. 3. Adj. Batard. Scriere bastardă. – Din it. bastardo. Sursa: DEX '98 (1998). Cheia alegerii: Ștefan cel Mare, Domn al Moldovei, a murit în anul 1504.

☺☺☺ BANC

Reporterii unei televiziuni se duc într-un sat de munte din România să facă un reportaj despre viața ciobanilor de-acolo. Ajung la o stână și îl găsesc pe badea Ion pe pășune cu mioarele. Îi spun cine sunt și ce vor și îl roagă să stea de vorbă cu ei:

– Bade, cum este o zi pentru dumneata aici, pe munte?

– Păi, dom’le dragă, mă trezesc dimineața pe la 6.30, beau un pahar de pălincă, după care ies să dau la animale. Vin înapoi și mai beau un pahar de tărie să-mi fac poftă de mâncare. Mănânc și niște slană cu ceapă și mai beau un pahar de tărie…

Reporterul îi face semn cameramanului să oprească filmarea și îi zice ciobanului:

– Bade, hm, nu e bine așa. Dai impresia că aici se bea tot timpul și nu vrem să facem imagine proastă satului, stânei și ciobanilor. Spune și dumneata că citești o carte în loc de băutul unui pahar de tărie. 

Se reia filmarea, aceeași întrebare și începe baciul:

– Păi, dom’le dragă, mă trezesc pe la 6.30 și mă pun să citesc o carte. Ies afară să dau la animale și revin înăuntru să mănânc și eu. Și mai citesc o carte. După ce mănânc niște slană cu ceapă, mai citesc vreo 2-3 cărți. Și încep ziua de muncă. No, așe, pe la prânz, vin acasă să mănânc și eu, apoi mai citesc vreo 3-4 cărți. Seara, când termin treaba, merg cu prietenii aici aproape, la bibliotecă, unde mai citim 3-4 cărți și mai stăm la discuții. Seara, după ora 10, când se închide biblioteca, mergem la un prieten de-al meu care are, no, o tipografie foarte faină.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

O mulțime de gânduri în căutarea unei praxeograme

   MOTTO: „ Nu-i lăsa pe alții să-ți distrugă ziua. E ziua ta. Distruge-o tu! ” (Anonim)      După acest motto anonim și încântător de optim...