sâmbătă, 15 iulie 2023

Niște gânduri vexate

 

Mie mi se pare că aproape toate tristețile noastre sunt momente de tensiune, pe care le resimțim ca o paralizie, căci încetăm de a ne mai auzi emoțiile trăind.” (Rainer Maria Rilke) 

 

    Pentru că și eu sunt (în continuare) cam tristă, deci sigur am oarece „momente de tensiune”, pentru că am multe gânduri destul de vexate și pentru că simt un fel de „amorțeală” a sufletului, am refuzat gândul care mă îndemna să scriu ceva, orice, pe blog. Dar mi-am amintit că zilele trecute am văzut pe Facebook o poză cu Hotelul „Belvedere” (Furka Pass, Elveția) și primul lucru care mi-a trecut prin cap a fost că e parcă fără viață, ușor sinistru, sumbru și cam ciudat, deci chiar dacă aș călători prin Elveția (mda, visează în continuare, Lavinia) nu m-aș duce pe-acolo. Oricum, pe căldura asta îngrozitoare, eu nu m-aș duce nici până în terasă, unde e tot cald. Deci o să mă ocup acum de cuvintele din dexonline.ro și apoi, dacă nu sunt prea obosită, poate găsesc vreun banc...

Cuvântul aleatoriu: VEXÁ, vexez, vb. I. Tranz. A răni pe cineva în amorul său propriu; a jigni, a ofensa; p. ext. a contraria. – Din fr. vexer, lat. vexare. Sursa: DEX '09 (2009).
Cuvântul zilei: VLĂSTÁR, vlăstare, s.n. 1. Lăstar. 2. Fig. Urmaș, descendent (al unei familii). [Pl. și: (m.) vlăstari] Din ngr. vlastári. Sursa: DEX '09 (2009). Cheia alegerii: S-a născut, în anul 1919, Dame Jean Iris Murdoch, scriitoare și filozoafă irlandeză. Printre cărțile sale traduse în limba română se numără și „Vlăstarul cuvintelor”.
Cuvântul lunii a fost „adaptat” la realitatea crudă din țara noastră, din „eterna și fascinanta Românie”, iar poza lui George Bacovia, însoțită de motto-ul/parafrază „Azil, - cimitir al bătrâneții mele” (după versurile poeziei sale „Liceul”, din care o să citez un pic), precum și cheia alegerii mi-au dovedit încă o dată (dacă mai era nevoie) că toți cei de la dexonline.ro sunt deștepți și cu simțul umorului. Bravo lor, sunt de admirat!
AZÍL, aziluri, s.n. 1. Loc unde cineva găsește ocrotire, adăpost, refugiu. ◊ Drept de azil = drept de a se stabili pe teritoriul altei țări, de care se bucură în virtutea legii un refugiat politic. 2. Instituție de asistență socială pentru întreținerea bătrânilor, infirmilor, copiilor orfani etc. – Din fr. asile, lat. asylum. Cheia alegerii: Propunem un exercițiu pentru bacalaureatul din Voluntari: „Scrieți un eseu de minim 300 de cuvinte în care să explicați dacă Bacovia ar fi preferat liceul sau azilul

Liceu, - cimitir
Al tinereţii mele -
Pedanţi profesori
Şi examene grele...
Şi azi mă-nfiori
Liceu, - cimitir
Al tinereţii mele!”

Sursa: https://lyricstranslate.com/ro/george-bacovia-liceu-lyrics.html

Bancul de azi:

ÎN FILME:

El stă întins în pat, ea apare într-o lenjerie sexy de mătase, parfumată, părul foarte bine aranjat, mușcându-și buza ușor în timp ce se apropie de el și, după ce îl sărută cu pasiune, îi spune cât de mult îl iubește și că viața nu are sens fără el.

ÎN VIAȚA REALĂ:

El stă întins în pat, ea apare într-un tricou pe care abia se mai distinge scris „Coca-Cola” prins la o ofertă „la două sticle de 2 litri ai un tricou gratis” o pereche de pantaloni de pijama super decolorați, pe care îi poartă de cinci ani zilnic, pe motivul că sunt pantalonii ei preferați, cu o pereche de papuci de casă puțin rupți prin care îi iese degetul mare de la picior, cu părul vâlvoi de zici că s-a jucat la priză până a căzut curentul, și îi spune pe un ton răstit: „Ori speli vasele, ori mături, că m-am săturat de viața asta!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

O mulțime de gânduri în căutarea unei praxeograme

   MOTTO: „ Nu-i lăsa pe alții să-ți distrugă ziua. E ziua ta. Distruge-o tu! ” (Anonim)      După acest motto anonim și încântător de optim...