joi, 13 iulie 2023

Niște gânduri care abia își târșâie papucii

depozant

Sunt îngrozitor de însetat în această vreme fierbinte... Și nimic nu mă face mai cârcotaș decât canicula.” (Jonathan Swift)


     După cum se vede din motto (și, desigur, din titlu) mi-e foarte cald, sunt cam ostenită, am o continuă stare de nervi, iar gândurile mele simt aceleași „chestii” ca mine, deci mi se plimbă „au ralenti” prin minte. Nu mai știu ce-am vrut să scriu azi și nu am energia necesară să mă uit prin „agenda de lucru”. Țin minte doar că am căutat ieri pe Internet să mă lămuresc cine a fost Irwin Allen, pentru că văd acum un serial SF după o idee a lui, „Pierduți în spațiu”, serial pe care cred că l-am văzut (în prima sa variantă) când aveam vreo zece sau doisprezece ani. Cam atât azi...

Cuvântul zilei (vezi poza, tot din dexonline):

DEPOZÁNT, -Ă, depozanți, -te, s.m. și f. (Rar) 1. (Jur.) Martor care depune mărturie în fața judecătorului. 2. Depunător. Din fr. déposant. Sursa: DEX '09 (2009). Cheia alegerii: S-a născut în 1942 actorul american Harrison Ford. În ciuda faptului că este unul dintre cei mai cunoscuți actori și că a interpretat multe roluri celebre, a fost nominalizat o singură dată la Premiul Oscar pentru cel mai bun actor, pentru rolul său din filmul „Martorul”.

Cuvântul aleatoriu:

TÂRȘÂÍT, -Ă, târșâiți, -te, adj. (Despre picioare sau încălțăminte) Care se târșâie, care se freacă de pământ în mers, producând un zgomot specific; (despre mers) care produce un zgomot specific prin frecarea de pământ a tălpii. [Var.: (reg.) târșăít, -ă, târșít, -ă adj.] – V. târșâi. Sursa: DEX '09 (2009).

&

TÂRȘÂÍ, tấrșâi, vb. IV. Tranz. A târî picioarele sau încălțămintea în mers, frecându-le de pământ și producând un zgomot specific. ◊ Refl. A se târî (2). ♦ A trage după sine, frecând de pământ, târând. [Var.: (reg.) târșí, târșií vb. IV] – Cf. târî. Sursa: DEX '09 (2009).

👌 Irwin Allen (1916-1991) a fost un regizor american de filme, documentare și emisiuni de televiziune și producător de film care a fost cunoscut ca „Maestru al Dezastrului” datorită lucrărilor sale din genul „film cu dezastre”. (Wikipedia)

👌 Jonathan "Isaac Bickerstaff" Swift (1667-1745) a fost un scriitor englez, unul dintre cei mai importanți reprezentanți ai realismului din prima perioadă a iluminismului englez. Caracterizat printr-un stil șlefuit și o gândire dominată adesea de o aspră mizantropie, Swift a devenit cunoscut mai ales prin opera sa satirică "Gulliver's Travels" („Călătoriile lui Gulliver”, 1726). (Wikipedia)

Gluma zilei:

Coboară un cioban de la munte ca să meargă la Sibiu. În gară, vede un chioșc şi cere o bere. Vânzătoarea îi dă o bere la doză. Ciobanu’ scoate brișca, crapă cutia şi bea berea. Bineînțeles că nu se satură şi mai cere una. O taie cu brișca şi pe asta. La care tipa de la chioșc:

– Baciule, cutia are un inel, tragi de el şi se deschide, de-aia e făcut.

Se uită baciul la tipă şi răspunde:

– Apăi, inelu’ ăsta-i  pentru ăia care n-au brișcă, no!

P.S.

(imagine © Andrea Homorodean)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

O mulțime de gânduri în căutarea unei praxeograme

   MOTTO: „ Nu-i lăsa pe alții să-ți distrugă ziua. E ziua ta. Distruge-o tu! ” (Anonim)      După acest motto anonim și încântător de optim...