duminică, 9 iulie 2023

Gânduri care nu vor să se lase pe tânjală

 

MOTTO: „O carte care mă dă pe spate e una care mă face să îmi doresc ca autorul să-mi fie un bun prieten pe care să-l pot suna ori de câte ori vreau. Dar asta nu se întâmplă des, într-adevăr.” (J. D. Salinger)

 

    Îmi cer scuze, încă de la începutul scrierii, pentru că tocmai azi, când mă hotărâsem să scriu mai puțin, mi s-au ivit atâtea ocazii să învăț ceva nou (sau să-mi reamintesc ceea ce știam deja, dar uitasem), încât am ajuns să înșir o adevărată polologhie. Am pornit de la gândul (plin de vinovăție) că în ultima vreme nu prea mai citesc cărți, ci îmi ocup timpul liber mai mult cu filme. Adevărul este că am devenit cam pretențioasă și, ca să citez din motto-ul reluat de mine de vreo patru ori de-a lungul timpului de când „blogăresc”, rar mai găsesc o carte „care să mă dea pe spate”. Dar căutatul cuvintelor în dexonline.ro este un exercițiu minunat pentru mintea mea și, uneori, îmi dă idei. De asemenea, cum am mai spus, în câte o dimineață, mi se aprinde un beculeț și îmi pâlpâie în cap până îmi fac timp să mă ocup de el și să îl „sting”. Azi au fost mai multe asemenea beculețe și capul meu arată ca un pom de Crăciun în plină vară, dându-mi o ușoară stare de confuzie...

Cuvântul aleatoriu: Dârjală sf [At: ALEXI, W. / V: dârjă, ~jea, odârjă, odârjea, odârjie, tâ~ / Pl: ~le și ~jéli / E: bg държала, srb držalo] (Pop) 1. Prăjină lungă, de lemn necioplit. 2. Nuia subțire și flexibilă. 3. Bâtă groasă. 4. (Fig) Epitet dat unui om înalt și deșirat. 5. Coadă a unor unelte. 6. Parte mai lungă a îmblăciului, la capătul căreia este legat hădăragul. 7 Femeie rea, încăpățânată. 8 Femeie de nimic. Sursa: MDA2 (2010).

💣 Nu știam acest cuvânt, dar m-a dus cu gândul la „tânjală”. Explicația subliniată de mine m-a aiurit complet...

ÎMBLĂCÍU, îmblăcie, s. n. (Înv.) Unealtă agricolă rudimentară, formată dintr-o prăjină lungă la capătul căreia sunt legate un băț gros mobil și mai multe curele, cu care se lovesc spicele de cereale sau păstăile de legume pentru a li se scoate boabele. [Acc. și: îmblắciu] – Cf. îmblăti.

HĂDĂRÁG, hădăragi, s. m. (Reg.) 1. Lemnul gros și mobil al îmblăciului cu care se bat cerealele. 2. Piesă de lemn sprijinită pe piatra de moară, care scutură teica, lăsând să cadă boabele din coșul morii; hădărău. 3. Fiecare dintre lemnele de care trag pescarii la năvod. 4. Mânerul de lemn cu care se învârtește râșnița. [Var.: hadarág s. m.] – Cf. magh. hadaró. Sursa: DEX '09 (2009)

Expresia zilei: „A se lăsa pe tânjală”...

TÂNJÁLĂ, tânjeli, s.f. Un fel de proțap care se folosește pentru a prinde a doua pereche de vite în jug, pentru a lega de jug uneltele agricole cu tracțiune animală sau pentru a transporta greutăți mari. ◊ Expr. A se lăsa pe tânjală = a) (despre animale de tracțiune) a trage foarte încet (sprijinindu-se pe tânjală); b) (despre oameni) a lucra încet, cu lene; a neglija, a amâna lucrul. Et. nec. (Sursa: DEX '98 ).

Cuvântul zilei: MATÉ s.m. (Bot.) Arbust originar din America de Sud, din ale cărui frunze se prepară ceai. [fr. maté < cuv. peruvian]. Sursa: DN (1986). Cheia alegerii: Ziua națională a Argentinei. Maté e considerată băutură tradițională în Argentina.

Mai multe, aici:

https://sfatnaturist.ro/ce-beneficii-si-contraindicatii-au-frunzele-arborelui-mate/

Maté (Ilex paraguariensis), cunoscut și ca ceaiul iezuiților, yerba maté sau ceai brazilian este un arbore veșnic verde, cu o înălțime ce poate ajunge pana la 10 metri, cu frunze cărnoase, flori albicioase și fructe mici și roșii. Planta este originară din America de Sud și creste în stare sălbatică pe lângă cursurile de apă. În prezent, este cultivat în Brazilia, Paraguay și Argentina. (...) În scop terapeutic, se recoltează frunzele de la copaci cu vârstă de cel puțin 4 ani (din decembrie până în august). După ce sunt culese, frunzele se usucă rapid la foc și sunt tocate mărunt. (...) Frunzele de Maté au efect energizant, antioxidant, depurativ, antialergic, stimulent digestiv și laxativ.”

💣 Și acum (în loc de banc) despre # (HASHTAG):


Românii îi spun diez pentru că este foarte similar cu semnul utilizat în muzică, înaintea notelor muzicale de pe portative. Pe internet, semnul # nu are legătură cu muzica (asta dacă nu se intenționează a avea). (...) Hashtagul este un cuvânt sau o frază și e formată din semnul #, urmat de unul sau mai multe cuvinte care pot sau nu să aibă legătură între ele, dar desemnează un subiect. Pe internet, semnul # ajută rețelele sociale și motoarele de căutare precum Google, să ordoneze subiectele atunci când cineva este interesat de ele și le caută. A fost folosit pentru prima dată în 2007 și exact aceasta a fost intenția. (...) Nu înseamnă că până atunci n-a mai fost folosit în mediul digital. Dacă îți mai amintești, vechile telefoane mobile, cu taste fizice, aveau la bază un buton # și unul *. De regulă, tasta cu diez debloca sau bloca tastatura telefonului. De asemenea, semnul diez mai semnifică, în limba engleză, și cuvântul „număr”. (...) Pe Instagram, fiecare imagine publicată are șanse mai mari să fie văzută de cât mai mulți utilizatori dacă descrii acea fotografie punând mai multe hashtaguri. Ele joacă rolul de cuvinte-cheie.” (Articol de Ștefan Daniel, scris în anul 2019)

Sursa: https://www.impact.ro/ce-inseamna-hashtag-si-de-ce-este-atat-de-des-folosit-acest-termen-2822.html 

P. S. Acum realizez că nu numai motto-ul l-am reluat, ci și titlul. Nu-i bai!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

O mulțime de gânduri în căutarea unei praxeograme

   MOTTO: „ Nu-i lăsa pe alții să-ți distrugă ziua. E ziua ta. Distruge-o tu! ” (Anonim)      După acest motto anonim și încântător de optim...