luni, 12 iunie 2023

Zavera gândurilor de azi

MOTTO: „A fost o vreme când am crezut că fericirea mi se cuvenea datorită calităților mele. Şi, neobţinând-o, am socotit asta nu un nenoroc, ci o nedreptate care mi se făcea. M-am revoltat, dar destul de repede am constatat că lumii îi era indiferentă revolta mea în aceeași măsură ca şi nefericirea mea.” (Octavian Paler)


     De ieri și până azi gândurile mele au trecut de la dezaprobare la revoltă. În mintea mea e acum o așa debandadă, gâlceava gândurilor mă cam scoate din sărite și, drept să spun, nici nu vreau să intervin, așa că o să-mi spun niște glume și caut apoi cuvintele din dexonline. 

Poantele de azi:
Doi soți stau de vorbă:

- Dragă, de ce, deși mâncăm la fel, tu ești slab și eu grasă?

- Păi, depinde de constituție.

- Și în ce articol din constituție spune că eu trebuie să fiu aia grasă?

&
El (cu timiditate):

- Iubi, pot să ies și eu la o bere cu băieții?

Ea (iritată):

- Păi, n-ai mai fost și acum trei ani?

&

Soția, abia ajunsă acasă se descarcă în fața soțului:

– Iubitule, nu-i înțeleg pe oamenii ăștia care claxonează nervos că nu pleacă ăla din fața lor imediat ce se pune verde. Poate în fața lor e cineva care nu reușește să bage mașina în viteză din prima, poate strănută, poate nu nimerește să înșurubeze capacul sticluței de ojă…

Cuvântul aleatoriu:

ZAVÉRĂ ~e f. 1) ist. Răscoală a grecilor, din 1821, împotriva jugului turcesc; eterie. 2) fig. Acțiune violentă împotriva unei nedreptăți; revoltă; răzvrătire; rebeliune. 3) fig. Lipsă de ordine; dezordine; debandadă. /<bulg. zavera. Sursa: NODEX (2002).

Cuvântul zilei (din 8 iunie)

GALIÓN, galioane, s.n. 1. Navă cu pânze folosită în trecut de spanioli în război și pentru transportul mărfurilor. 2. Ornamentație (în lemn) montată la prora unor nave cu pânze. 3. (Tipogr.) Planșetă de metal sau de lemn pe care se așază rândurile de litere culese. [Pr.: -li-on] – Din ngr. ghaleóna, fr., it. galion. Cheia alegerii: „San José” este o navă spaniolă care s-a scufundat în largul coastelor Columbiei în anul 1708 și care astăzi se află în centrul unei bătălii juridice între Columbia, Spania și Bolivia, datorită comorii pe care o deține, estimată la peste 17 miliarde de euro. Cele trei țări își revendică proprietatea: Columbia pe baza geografiei, Spania pe baza proprietății, iar Bolivia pe baza exploatării, bolivienii fiind cei care au recuperat cea mai mare parte din tezaurul de la bord.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

O mulțime de gânduri în căutarea unei praxeograme

   MOTTO: „ Nu-i lăsa pe alții să-ți distrugă ziua. E ziua ta. Distruge-o tu! ” (Anonim)      După acest motto anonim și încântător de optim...