marți, 13 iunie 2023

Câteva gânduri cam volatile

      Am citit ieri, în marea fugă, niște titluri din „biblioteca” de articole online a Internetului (foarte vastă dar căreia, după părerea mea, i se aplică din ce în ce mai mult zicala „pune-n ciur și-alege”) și în unul dintre ele am întâlnit sintagma „situație volatilă”. Pornind de la asta, am căutat mai multe despre volatilitatea asta, am găsit ceva într-un articol, dar a fost destul de neconvingător, apoi gândurile mele s-au cam plictisit, au devenit și ele volatile, așa că las totul baltă și trec să caut cuvintele din dexonline.

Cuvântul aleatoriu:

GĂRDINÁR, gărdinare, s.n. Unealtă de dogărie cu care se execută manual gardinile (1). – Gardină + suf. -ar. Sursa: DEX '09 (2009).

GÁRDINĂ, gardini, s. f. 1. Șănțuleț făcut la capetele din interior ale doagelor unui butoi, în care se fixează fundul sau capacul. ♦ Porțiunea de doagă dintre capătul de sus și șănțulețul în care se fixează fundul. 2. (Rar) Borul pălăriei. – Cf. germ. Gargel. Sursa: DEX '09 (2009).

Cuvântul zilei:

(A) AVIZA / Pzi: ~zez / E: fr aviser] 1. vt A atrage atenția asupra a ceva ce prezintă interes. 2. vt A avertiza (1). 3. vt A înștiința verbal sau în scris Si: (înv) avizălui (1). 4. vi A-și exprima părerea autorizată într-o chestiune oficială Si: (înv) avizălui (2). 5. vi (Îe) A ~ la... A se gândi la ceva ce urmează a fi făcut. 6. vi (Îae) A recurge la ceva. 7. (Despre o autoritate) A decide. Sursa: MDA2 (2010). Cheia alegerii: În anul 1966, Curtea Supremă a SUA dă verdictul în cazul „Miranda împotriva Arizona” hotărând că poliția trebuie să informeze suspecții despre drepturile lor, înainte de a-i interoga, conform celui de-al cincilea amendament.

💣

Volatil (din latină volatilis, „trecător, tranzitoriu”) dă întotdeauna sentimentul de schimbare bruscă, radicală. Gândește-te la asta ca la opusul stabilului. O persoană care este volatilă își pierde cumpătul brusc și violent. O situație politică volatilă ar putea izbucni în război civil. (...)Volatil este definit ca o substanță care se evaporă rapid. Un exemplu de volatil este acetona. Un exemplu de volatil este un tânăr care intră adesea în lupte cu pumnii. (Intrarea 1 din 2) 1a : caracterizată de sau supusă unei schimbări rapide sau neașteptate, o piață volatilă. b : incapabil să țină atenția fixă ​​din cauza unei lejerități inerente sau a unei dispoziții inconstatabile. 2a: tinde să izbucnească în violență: exploziv, un temperament volatil.”

(Sursa: https://lwvworc.org/ro/)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

O mulțime de gânduri în căutarea unei praxeograme

   MOTTO: „ Nu-i lăsa pe alții să-ți distrugă ziua. E ziua ta. Distruge-o tu! ” (Anonim)      După acest motto anonim și încântător de optim...