sâmbătă, 24 iunie 2023

Vreo trei gânduri cam dilii

  „Dacă ai de gând să fii o persoană cu două fețe, cel puțin una dintre ele trebuie să fie drăguță.” (Marilyn Monroe)


      Primul meu gând aiurit (dar nu nebun) de azi este că trebuie să accept că noi toți purtăm, când și când, mască. Și nu mă refer la chestia aia inutilă pe care am fost obligați să ne-o „arborăm” pe față în timpul așa-zisei pandemii. Numai că unii/unele poartă o mască tot timpul sau, mă rog, mai tot timpul. Și, ca să fac legătura cu cele spuse în motto, dintre cele două fețe pe care ți le arată, constați uneori că nu e niciuna drăguță. Păcat. Al doilea gând aiurit este că tare aș fi vrut să îmbrac azi, de Ziua Iei, costumul popular muscelean (moștenire de la bunicile mele), dar este așa de cald încât numai ideea de a-mi „sugruma” mijlocul cu betele țesute din lână m-a făcut să transpir. Dar, de dimineață, am scos din ladă fotele, iile, mi-am reamintit „poveștile” lor și le-am admirat, cu mândrie și nostalgie. Și, în fine, al treilea gând aiurit este că nu am idee despre ce să mai scriu, așa că o să mai citez (da, iar) din niște articole despre Sânziene. Cuvântul aleatoriu de azi a fost:

DILÍU, DILÍE, dilii, s.m. și f., adj. (Fam.) (Om) aiurit, nebun. De la a (se) dili. Sursa: DEX '09 (2009).

Pentru că era prea aiurit, am mai căutat un altul. Și bine am făcut, căci am dat peste un cuvânt ce-mi e necunoscut:

TELETÍN, teletinuri, s.n. (Reg.) Piele (de bou sau de cal) tăbăcită cu materii vegetale. Din scr. teletin. Sursa: DEX '98 (1998).

Cuvântul zilei:
PROTÉIC, -Ă, proteici, -ce, adj. 1. Cu caracter schimbător, variabil. ♦ (Despre unele substanțe) Care își schimbă necontenit forma; nestatornic. 2. (Biol.) Care se referă la protide sau la proteine, care aparține protidei sau proteinei. [Pr.: -te-ic] – Din fr. protéique. Sursa: DEX '09 (2009). Cheia alegerii: În 1901, la 19 ani, tânărul pictor andaluz Pablo Picasso expune la Paris 64 de lucrări.


„Încărcată de magie şi farmec, sărbătoarea Sânzienelor este celebrată pe 24 iunie, adică azi, sâmbătă. Născută dintr-un străvechi cult al soarelui, ea nu şi-a pierdut coloratura păgână, deşi este asociată cu o mare aniversare creştină (ortodoxă): Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul. (...) Obiceiurile din Noaptea de Sânziene, practicate şi astăzi, mai ales în Maramureş şi Nordul Ardealului, dovedesc conservatorismul fantastic al tradiţiei româneşti populare, cu mult mai veche decât istoria. (...) De la geto-daci, Sintienele au pătruns în mitofolclorul nostru sub denumirea de Sânziene, Frumoase, Minunate, Doamne, Drăgaice etc. În „Descrierea Moldovei”, Dimitrie Cantemir scrie despre Ziua Sânzienelor: „Acesta este numele Sfântului Ioan Botezătorul. Ei (moldovenii) cred că în ziua când se prăznuieşte acest sfânt, Soarele nu-şi străbate drumul său drept înainte, ci într-o linie tremurată. De aceea, toţi ţăranii moldoveni se scoală în acea zi înaintea zorilor şi privesc cu ochi mari răsăritul Soarelui şi cum ochiul nu suferă prea mult această lumină şi - din pricina ei - începe să se zdruncine şi să tremure, ei pun pe seama Soarelui tremurătura pe care o simt în ochi şi se întorc voioşi acasă, după ce au făcut această încercare”. (...) De la ceremonialul alegerii marii preotese a Soarelui, căreia tracii îi spuneau şi Thraekidica („Binecuvântată”), au moştenit românii obiceiul numit Drăgaică. Tot în „Descrierea Moldovei”, Cantemir scrie despre această tradiție: „După cum se vede, prin ea o înţeleg pe Ceres. Căci în acea vreme a anului când încep să se coacă semănăturile, toate fetele ţăranilor din satele învecinate se adună şi o aleg pe cea mai frumoasă dintre ele, căreia îi dau numele de Drăgaica. O petrec pe ogoare cu mare alai, o gătesc cu o cunună împletită din spice şi cu multe năframe colorate şi-i pun în mâini cheile de la jitniţe. Drăgaica împodobită în acest chip se întoarce de la câmp spre casă, cu mâinile întinse şi cu năframele fluturând în vânt, de parcă ar zbura, şi cutreieră toate satele din care s-a adunat lume s-o petreacă, cântând şi jucând laolaltă cu toate tovarăşele ei de joc, care o numesc foarte des sora şi mai-marea lor în cântecele alcătuite cu destulă iscusinţă. Fetele din Moldova doresc din toată inima să aibă parte de această cinstire sătească, deşi în cântecele lor spun mereu, după datină, că fata care a întruchipat Drăgaica nu se poate mărita decât abia după trei ani.” Sursa:https://www.realitatea.net/stiri/lifestyle/sanzienele-2023.

BANCURI:

 ☺ 

Discuție hilară la telefon între doi prieteni:

- Măi, nebunule, de când te-ai însurat nu mai ieși deloc, văd că nici poze pe Facebook nu mai pui, ești bine?

- Sunt bine, super bine și foarte fericit.

- Este lângă tine?

- Sunt foaaarte fericit!

În cabinetul unui psiholog intră o doamnă foarte agitată:

- Doctore, am o problemă și nu știu ce să fac. M-am întors ieri mai devreme acasă și l-am găsit pe băiatul meu în pat cu fiica vecinilor, amândoi dezbrăcați. Ați putea să stați de vorbă cu ei? Ce mă sfătuiți?

- Doamnă, dar asta nu e o problemă, calmați-vă! Ce vreți să le spun eu? Trebuie înțeleși, copiii mai fac chestii din astea, din curiozitate.

- Doctore dragă, nu asta vreau să le spuneți. Eu îi înțeleg și n-am nimic împotrivă. Vă rog, spuneți-le cum să o facă să înțeleagă și pe noră-mea, că era cu mine când i-am găsit...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

O mulțime de gânduri în căutarea unei praxeograme

   MOTTO: „ Nu-i lăsa pe alții să-ți distrugă ziua. E ziua ta. Distruge-o tu! ” (Anonim)      După acest motto anonim și încântător de optim...