duminică, 4 iunie 2023

Niște gânduri fascinate


Motto: „Statul și Mafia sunt două puteri care controlează același teritoriu. Ori se luptă între ele, ori sunt mână în mână.” (Paolo Borsellino)

 

     Constat cu mare uimire că am chef să scriu și astăzi. Adică, două zile la rând, zău?! Ei bine, hm, nu știu dacă asta e „dă bine” (cum zicem noi, muntenii) sau dacă dă bine în ceea ce privește îmbunătățirea părerii mele despre „prestația” de-aici, de pe blog sau, mai ales, în fața celor trei-patru persoane infinit de răbdătoare și înțelegătoare care mă citesc din când în când. Trec însă mai departe fără să fac atâta gargară și recunosc (cât pot eu de sincer) că azi gândurile mele au fost fascinate de câteva „chestii” noi găsite pe Facebook (hélas!), dar îmi cer scuze dacă pentru domniile voastre nu vor fi la fel de fascinante. Imaginea am „furat-o” de pe dexonline.ro și ilustrează cuvântul zilei. Pe parcurs, voi explica (deși nu e nevoie) celelalte „cuvinte și expresii”...

CANDOÁRE, candori, s. f. Curățenie morală; nevinovăție. – Din fr. candeur, lat. candor, -oris. Cheia alegerii: Ziua internațională a copiilor, victime ale agresiunii, inițiativă a ONU, pentru a atrage atenția asupra impactului devastator al conflictelor armate asupra copiilor. În cazul conflictelor armate, copiii sunt cei mai vulnerabili membri ai societății, fiind cei mai afectați fizic și emoțional.

Cuvântul aleatoriu de azi:
FASCÍNĂ, fascine, s.f. Legătură de nuiele sau de ramuri subțiri, legat din loc în loc cu sârmă, uneori umplut cu piatră, moloz sau pământ, folosit la întărirea terasamentelor, la construirea digurilor sau a drumurilor în regiunile mlăștinoase și la alte lucrări făcute în terenurile desfundate; fascie. [Var.: fașínă s. f.] – Din it. fascina, fr. fascine. Sursa: DEX '09 (2009).

💁 „Cuvântul fascism provine din latinul fascio (mănunchi). În perioada Republicii romane, magistraţii, ca semn de putere de viaţă şi de moarte, purtau pe robe un mănunchi de nuiele de mesteacăn. Uneori erau legate de un topor cu o panglică roşie. La evenimente speciale, fasciile erau decorate cu o coroană de frunze de laur. Antropologii susţin că acest obicei era derivat de la etrusci. Simbolul mănunchiului era că un băţ singur nu poate avea putere. Dar mai multe grupate pot reprezenta o forţă.” Sursa: https://www.newstand.ro/

☝ Cuvântul ce a „generat” titlul:

(A) FASCINÁ, fascinez, vb. I. Tranz. 1. A atrage pe cineva în mod irezistibil cu privirea. 2. A produce cuiva o impresie deosebită prin însușiri (atrăgătoare) ieșite din comun; a captiva. – Din fr. fasciner, lat. fascinare. Sursa: DEX '09 (2009).

POANTA (?) ZILEI:

„Am terminat de citit „România educată”. La sfârșit, ea moare.” (Anonim)


România Educată” este proiectul național inițiat de Președintele României menit să susțină reașezarea societății pe valori, dezvoltarea unei culturi a succesului bazate pe performanță, muncă, talent, onestitate și integritate. Demersul a fost proiectat către viitor, întreaga abordare încercând să răspundă provocărilor următoarelor decenii. „România Educată” este cea mai amplă și de durată consultare publică desfășurată până acum în domeniul politicilor publice din educație. Acest demers exprimă dorința Președintelui României ca fiecare român să aibă ocazia de a contribui la proiect, consultarea pornind de la așteptările întregii societăți, nu doar ale experților.” (Sursa: https://www.presidency.ro/ro)

P. S. 

1. Mie mai mult mi-a venit să plâng când am citit cele două texte de mai sus. Primul încearcă să glumească despre o realitate mai mult decât crudă, iar cel de-al doilea este așa de mincinos și ipocrit, încât mă abțin să mai comentez. Însă, până la urmă, recunosc că m-am și amuzat un pic...

2. Paolo Borsellini (1940-1992) a fost un magistrat italian care, alături de alții, a luptat împotriva Mafiei, fiind ucis de Cosa Nostra. Mulțumesc lui Dumnezeu că, la noi în țară, politicienii și magistrații nu sunt deloc (dar deloc) în pericol.

3. Ilustrația din dexonline.ro este realizată de Andrea Homorodean.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

O mulțime de gânduri în căutarea unei praxeograme

   MOTTO: „ Nu-i lăsa pe alții să-ți distrugă ziua. E ziua ta. Distruge-o tu! ” (Anonim)      După acest motto anonim și încântător de optim...