joi, 2 martie 2023

GÂNDURI ÎN GALOP

 

  Astăzi, în prima zi a lui Martie, am așa de multe gânduri, și sunt toate așa de grăbite, încât nu-mi mai rămâne decât să amân muuulte „chestiuni” pentru zilele următoare și, urmându-mi rapid gândurile care galopează, să citesc, ca de pe un prompter (revin la cuvântul ăsta și la întâmplări legate de folosirea lui), o listă care arată cam așa:

-  Am o mică nedumerire: de ce se numește ETNOTIQUE un site care promovează costumele populare, mă rog, tot ce ține de etnografie și folclor. De la noi, din România...

- Ce Dumnezeu înseamnă „a face binging” (l-am găsit căutând seriale de văzut în zilele următoare)?

- Discuție despre zicala „A bate șaua ca să priceapă iapa”.

- Câteva gânduri de început de primăvară.

- Care e treaba cu dansul ăsta, calypso?

- Et caetera (aici intră ideile pe care le-am uitat).

Cuvântul lunii martie
Tectonic, ~ă [At: DT / Pl: ~ici, ~ice / E: fr tectonique] 1. sf Ramură a geologiei care studiază structura scoarței terestre și cauzele mișcărilor și deformărilor acesteia. 2. sf Structură geologică. 3. Care este legat de mișcările scoarței Pământului. 4. Care se referă la tectonică. 5. Care aparține tectonicii. Sursa: MDA2 (2010). Cheia alegerii: În Turcia, două cutremure puternice succesive au cauzat 50.000 de decese și pagube materiale enorme.

Cuvântul zilei (de ieri și de azi)

CALÍPSO, calipsouri, s. n. Dans modern în doi timpi, originar din Trinidad. [Scris și: calypso] – Din engl. calypso. Sursa: DEX '09 (2009). Cheia alegerii: În 1927 se naște Harry Belafonte, cântăreț, actor și activist social american. 

&

GÁMĂ, game, s.f. 1. Succesiune melodică, ascendentă sau descendentă, care cuprinde toate sunetele unei scări muzicale, luând numele notei cu care începe. 2. Fig. (Pict.) Serie de tonuri și de culori dispuse într-o succesiune armonioasă. 3. Fig. Serie, grup, succesiune de obiecte, de fenomene, de situații care alcătuiesc un tot (armonios). Gamă largă de sortimente. Din fr. gamme. Sursa: DEX '09 (2009). Cheia alegerii: În anul 1965 a avut loc premiera filmului „Sunetul muzicii” cu Julie Andrews și Christopher Plummer.

Cuvântul aleatoriu (de ieri și de azi)

VIRÓLĂ s.f. 1. Inel mic de metal care strânge mânerul de lemn al unui cuțit, al unei unelte etc. pentru a-l împiedica să crape. 2. (Tehn.) Cilindru format din foi de tablă nituite sau sudate, care intră în construcția unei clădiri, a unui rezervor etc. [< fr. virole, cf. lat. viriola – mică brățară]. Sursa: DN (1986).

&

A NECHEZÁ pers. a III-a necheáză intranz. 1) (despre cai) A scoate sunete, prelungi și răsunătoare, caracteristice speciei; a mihoti; a râncheza. 2) ironic (despre persoane) A râde într-un mod care amintește strigătul calului./cf. râncheza. Sursa: NODEX (2002).
Cheia alegerii: În 1965 a avut loc premiera filmului Sunetul muzicii cu Julie Andrews și Christopher Plummer.

NOTĂ: Deci, parte din textul de azi a fost scris ieri, când am întâmpinat niște „probleme tehnice” și nu l-am putut posta. Pe desktop aveam, înainte să pun niște ghiocei primăvăratici, oarece îndemnuri și scopuri pe care voiam să le comentez. Nu mai am chef acum, rămâne pe mâine...


- Stăpânește-ți mintea și emoțiile
- Asumă-ți responsabilitatea vieții tale.
- Fă numai munci care îți plac.
- Pune-te pe primul plan în viața ta.
- Ascultă de vocea ta interioară.
- Să nu creezi drame și nu te lăsa prins în dramele altora.
- Ai grijă de corpul și de sănătatea ta.
- Nu fă compromisuri.
- Visează, fă-ți planuri, și apoi acționează.
(- Încearcă să râzi în fiecare zi.)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

O mulțime de gânduri în căutarea unei praxeograme

   MOTTO: „ Nu-i lăsa pe alții să-ți distrugă ziua. E ziua ta. Distruge-o tu! ” (Anonim)      După acest motto anonim și încântător de optim...