duminică, 5 martie 2023

Eșafodaj de gânduri



Mda, o să scriu rapid aici câteva cuvinte (în sensul cel mai propriu, dar și oleacă figurat), apoi o să comentez niște „îndemnuri” pe care aș vrea să le ascult și să le aplic, dar e cam dificil. Cuvântul din titlu a venit nepoftit în mintea mea, dar l-am folosit... 

 💬 EȘAFODÁJ, eșafodaje, s.n. 1. Construcție provizorie alcătuită din bare de lemn sau de metal legate între ele, pentru a susține o platformă cu materiale, instalații, muncitori etc. în timpul executării unei construcții. 2. (Fig.) Ansamblu de date, de argumente, de exemple etc. pe care se bazează o operă, o concepție, o ipoteză, o teorie. – Din fr. échafaudage. Sursa: DEX '09 (2009).

 💬 Cuvântul de mai sus e rudă cu cel care urmează, numai că ăsta e mult mai sumbru, ca să nu zic sinistru...

EȘAFÓD, eșafoduri, s. n. Platformă construită în Evul Mediu în piețe publice, pe care erau executați condamnații la moarte; p. ext. condamnare la moarte, mai ales prin tăierea capului. [Pl. și: eșafoade] – Din fr. échafaud. Sursa: DEX '09 (2009).

CUVÂNTUL ZILEI:

EXOSFÉRĂ, exosfere, s.f. Strat atmosferic situat la o altitudine de peste 500 kilometri deasupra Pământului, în care gazele ce compun aerul sunt disociate și rarefiate. Din fr. exosphère. Cheia alegerii: În anul 1971, în concert la Belfast, trupa Led Zeppelin a interpretat prima dată în fața publicului piesa intitulată „Stairway to Heaven”.

CUVÂNTUL ALEATORIU:
Vovidénie, vezi ovidenie.

Ovidénie f. (vechĭ vovidenie, și văvedenie, vsl. vŭvedenie, rus. vývedenie, d. vyvoditĭ, a conduce. V. vodă). (Rar) Intrarea în biserică (o sărbătoare la 21 noiembrie). Sursa: Scriban (1939).

 💬  Ultimul „sfat înțelept” este adăugat de mine, așa, ca să formeze cu celelalte un fel de decalog. Comentariile mele, scrise în paranteze, sunt destul de puerile și pline de locuri comune, dar ce să fac, asta sunt...

 
- Stăpânește-ți mintea și emoțiile.

(Mintea, când și când, poate reușesc să o stăpânesc, dar cu emoțiile mele, hm, mai am de lucru.)

- Asumă-ți responsabilitatea vieții tale.

(Asta pot să o „bifez”, deși s-a întâmplat destul de târziu, poate prea târziu.)

- Fă numai munci care îți plac.

(O, nu, la început nu am fost una dintre persoanele acelea fericite, care fac ce le place, poate acum, la senectute, o să reușesc.)

- Pune-te pe primul plan în viața ta.

(Mda, e cam târziu și pentru asta.)

- Ascultă de vocea ta interioară.

(De cele mai multe ori, ascult de această „voce interioară”, deși uneori, ca să mă exprim mai plastic, a cam „dat în gropi”.)

- Să nu creezi drame și nu te lăsa prins în dramele altora.

(Încerc. Prima parte e ușoară, dar unii te vâră cu forța în „dramoletele” lor.)

- Ai grijă de corpul și de sănătatea ta.

(Aș zice că am, deși poate nu atât cât trebuie.)

- Nu fă compromisuri.

(Asta e o aberație, nu există om care să nu fi fost silit la mici compromisuri.)

- Visează, fă-ți planuri, și apoi acționează.

(O.k., visez și îmi fac planuri. Cu acționatul e ceva mai greu, de o vreme. Dar Dumnezeu e mare!)

(- Încearcă să râzi în fiecare zi.) ☺

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

O mulțime de gânduri în căutarea unei praxeograme

   MOTTO: „ Nu-i lăsa pe alții să-ți distrugă ziua. E ziua ta. Distruge-o tu! ” (Anonim)      După acest motto anonim și încântător de optim...