sâmbătă, 26 noiembrie 2022

Eligibilitatea gândurilor mele

MOTTO: „Cauza principală a nefericirii nu este aproape niciodată situația în sine, ci gândurile legate de ea.” (Eckhart Tolle)



     Acest titlu, penultimul din „grupulețul” scris de mine mai bine de o lună în urmă, se potrivea și ieri, când am vrut să scriu pe blog (dar nu am scris, din motive independente de voința mea) și se potrivește și azi. Am de ales din atâtea gânduri (idei, proiecte, curiozități, călătorii imaginare, sentimente), încât asta îmi dă o stare de amețeală și, e clar, nu am să mai scriu mai nimic. Totuși, nu voi uita cuvintele din dragul meu dexonline și, totuși, voi lăsa să treacă și câteva dintre gândurile mele (acelea curioase și visătoare).

   ❤  Mai întâi, câteva rânduri despre autorul citatului de mai sus...

Eckhart Tolle (n. 16 februarie 1948) este considerat unul dintre cei mai originali şi mai inspiraţi călăuzitori spirituali ai timpului nostru. S‑a născut în Germania, unde şi‑a petrecut primii 13 ani din viaţă. După ce a absolvit Universitatea din Londra, a devenit cercetător şi îndrumător la Universitatea Cambridge. La 29 de ani, în urma unei transformări spirituale profunde, vechea sa identitate a fost literalmente dizolvată şi viaţa i s‑a schimbat radical. Următorii ani şi i‑a dedicat înţelegerii, integrării şi aprofundării acestei transformări, care a marcat începutul unei pasionante experienţe spirituale. Eckhart Tolle nu s‑a aliniat niciunei tradiţii sau religii, dar nici nu a respins vreuna. Învăţăturile sale transmit un mesaj simplu şi în acelaşi timp profund, cu claritatea şi simplitatea vechilor maeştri spirituali: există o cale către eliberarea de suferinţă şi dobândirea păcii interioare.” 

(Sursa: curteaveche.ro)
Cuvântul-explicație-a-titlului este...
ELIGIBILITÁTE s.f. 1. Faptul de a fi eligibil. 2. Drept de a fi ales într-o funcție sau într-un organ reprezentativ. (< fr. éligibilité). Sursa: MDN '00 (2000).
Cuvântul zilei:
Maremotric, ~ă adj. [At: DN3 / Pl: ~ici, ~ice / E: cf fr marémotrice] (Tehn.) Care utilizează forța motrice a mareelor. Sursa: MDA2 (2010). Cheia alegerii: În 1966 a fost inaugurată prima uzină maremotrică din lume, la Rance, Franța.
Cuvântul aleatoriu:
CHESTIÚNE, chestiuni, s.f. 1. Problemă, temă etc. care constituie obiectul unei discuții, preocupări etc. ◊ Expr. (Lucrul, problema, persoana etc.) în chestiune = (lucrul, problema etc.) despre care este vorba în discuția respectivă. ♦ Întrebare adresată unui elev, unui candidat etc. 2. (Fam.) Întâmplare, fapt divers. [Pr.: ches-ti-u-ne.Var.: (fam.) chéstie s. f.] Din fr. question, lat. quaestio, -onis. Sursa: DEX '09 (2009).

   ❤  Apoi, despre niște „chestii” pe care vreau să mi le reamintesc...
Termenii a priori („din ceea ce se află înainte”) și a posteriori („din ceea ce vine după”) sunt concepte utilizate în filosofie, mai precis în domeniul epistemologiei, având rolul de a distinge între două tipuri de cunoaștere, propoziții sau judecăți, bazate pe modul în care cunoaștem adevărul lor. Cunoașterea a priori este acea cunoaștere ce este independentă de experiență (Ex: „Toți celibatarii sunt bărbați necăsătoriți”). (...) Gallen Strawson spunea că un argument a priori este unul „cu necesitate adevărat, fără să fie nevoie de o examinare a lumii fizice”. Conform scrierilor lui Immanuel Kant, o judecată este a priori dacă „este gândită în același timp cu necesitatea ei [...] Necesitatea și universalitatea strictă sunt deci criterii sigure ale unei cunoștințe a priori și sunt inseparabil unite între ele”. Cunoașterea a posteriori este cunoaștere dependentă de experiență sau pentru care există suport empiric (ex: „Unele corpuri sunt grele”). Există numeroase puncte de vedere cu privire la cele două tipuri de cunoaștere, iar relația dintre cei doi termeni reprezintă una dintre cele mai vechi probleme din filosofie.” (Wikipedia)

   ❤  Am întâlnit, absolut întâmplător, numele stațiunii Puerto Vallerta și, spre rușinea mea, am crezut că e în Spania. Aici am vrut să plec cu gândul, dar amân călătoria pentru zilele următoare, căci trebuie să fac „documentarea”...

Puerto Vallarta este o stațiune de plajă mexicană situată pe Bahía de Banderas din Oceanul Pacific, în statul mexican Jalisco. Puerto Vallarta este a doua cea mai mare aglomerație urbană din stat după Zona Metropolitană Guadalajara

Sursa: Wikipedia (Engleză)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

O mulțime de gânduri în căutarea unei praxeograme

   MOTTO: „ Nu-i lăsa pe alții să-ți distrugă ziua. E ziua ta. Distruge-o tu! ” (Anonim)      După acest motto anonim și încântător de optim...