duminică, 6 noiembrie 2022

Aranjament ikebana din niște gânduri

MOTTO: „Cărțile sunt oglinzi: vezi în ele ceea ce ai deja înlăuntrul tău.” (Carlos Ruiz Zafón)


       Nu am chef să fac nicio ikebană, fie că e ea din gânduri, din flori sau din cuvinte. Dar îmi era tare dor să scriu un pic și nu prea am avut timp zilele trecute. Așa că, iată, vin cu niște cuvinte din dexonline.ro și cu o poezie. Și cu gânduri fel de fel, în mare parte pozitive, dar nu destul de interesante pentru a le devoala aici. Ha, ha, m-am făcut singură să râd (dar sper că nu și de râs) cu verbul ăsta „franțuzit”, cu sensul de „a înlătura un voal”, deci românescul „a dezvălui”. Bun, m-am distrat, trec la cuvintele de azi...

Cuvântul aleatoriu (pe care eu nu-l știam):

LOSTOPÁNĂ ~e f. Bucată mare (de pământ, de piatră, de gheață etc.) care s-a desprins de un masiv. / Orig. nec. Sursa: NODEX (2002). 

Cuvântul zilei:

PĂRTINÍ, părtinesc, vb. IV. Tranz. A avantaja în mod conștient pe cineva, a ține parte cuiva (în dauna altuia). – Din parte. Sursa: DEX '09 (2009). Cheia alegerii: S-a născut, în 1988, actrița americană Emma Stone. Printre rolurile sale se numără și cel din filmul „Favorita”, rol pentru care a fost nominalizată la premiul Oscar pentru cea mai bună actriță în rol secundar. 

    ### De la Wikipedia am aflat câte ceva despre autorul citatului pus de mine ca motto: „Carlos Ruiz Zafón (1964-2020) a fost un scriitor spaniol. A lucrat în publicitate, a colaborat la ziarele "La Vanguardia" și "El País" și, pentru câțiva ani, a locuit la Los Angeles, unde a lucrat ca scenarist. Și-a început cariera literară în 1993 cu o carte pentru copii, El Príncipe De La Niebla („Prințul din negură”), pentru care a primit Premiul Edebe. Este autorul a șapte romane, printre care La Sombra Del Viento („Umbra vântului”), un bestseller vândut în peste 10 milioane de exemplare. Operele sale au fost traduse în 35 de limbi și a primit numeroase premii internaționale. Romanul El Juego Del Ángel („Jocul îngerului”) a beneficiat de un tiraj inițial record, de un milion de exemplare.”

   ### Și din aceeași sursă am aflat și despre Emma Stone: „Emily Jean „Emma” Stone este o actriță americană, cel mai bine cunoscută pentru rolul din filmul Easy A. Stone a făcut parte din serialul de televiziune Drive, debutul ei pe marile ecrane a fost în rolul lui Jules, în comedia Superbad în anul 2007.”

   ### Poezia de azi este „Toamna” de Ion Minulescu:


Am tras sforile toamnei

și-am scris strâmb, pe ușă,

inventar

acum,

hai să-mpărțim toamna

și la partaj să luăm

o frunză tu, o frunză eu,

cinci vise tu, cinci vise eu

și tăcerea,

apusul ți-l las ție.

ploile le voi lua eu,

iar tu o să ai toate furtunile

stoarse de ultimele picături de vlagă.

cu răsăriturile va fi mai greu.

sigur ne vom târgui

ca-n piață.

am să ți le cedez, totuși,

numai ca să-mi lași mie

nopțile

și toate neîmplinirile mele

de fiecare zi…”

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

O mulțime de gânduri în căutarea unei praxeograme

   MOTTO: „ Nu-i lăsa pe alții să-ți distrugă ziua. E ziua ta. Distruge-o tu! ” (Anonim)      După acest motto anonim și încântător de optim...