joi, 25 noiembrie 2021

Cuvinte puține pentru gânduri multe

MOTTO: „Vine o vreme în educaţia oricărui om când ajunge la convingerea că invidia înseamnă ignoranţă; că imitaţia este sinucidere; că ar trebui să se mulțumească doar cu propria-i persoană, la bine sau la rău; că, deşi vastul univers este plin de lucruri bune, nu o să capete niciun bob de grâu decât prin truda depusă pe bucata lui de pământ, pe care o are de arat. Puterea care stă în el este o a doua natură, şi nimeni în afara lui nu știe de ce este în stare, nici chiar el până ce nu încearcă.” (Ralph Waldo Emerson)


Da, astăzi nu am cuvinte destule (și nici potrivite) pentru multele gândurile care mi se intersectează printre neuroni. În zile de-astea, renunț să-mi mai explic unele lucruri, încerc să ignor altele și da, nu-mi mai pun întrebări retorice. Cum? Așa, pur și simplu. Deci, azi mă voi ocupa de cuvintele din dexonline.ro și trag nădejde că în zilele următoare le voi regăsi și pe ale mele.

Cuvântul aleatoriu: SEDÍLĂ, sedile, s. f. Semn diacritic în formă de virgulă (,), care se pune sub unele consoane pentru a le da valoarea altui sunet. Din fr. cédille. Sursa: DEX '09.

Dar și:
SEDILĂ sf [V: săd~, (îrg) sid~, (reg) sad~, o~, șind~, țid~ / Pl: ~le / E: bg цедило] 1. Săculeț conic confecționat dintr-o țesătură de pânză rară prin care se scurge zerul la prepararea brânzei, a cașului, a urdei și în care se lasă brânza proaspătă până se scurge tot zerul și se întărește Si: (reg) sac, săcui, săculete, săculeț, scurgător, zăgârnă. 2. (Reg) Bucată de brânză, de caș, de urdă, strecurată prin sedilă. 3. (Reg; îf sidilă) Brânză preparată din urdă.

Cuvântul zilei: MACHÍSM, machisme, s. n. 1. Ideologie bazată pe ideea că bărbatul domină din punct de vedere social femeia și că, în această calitate de stăpân, are dreptul la privilegii. 2. Atitudine, comportament, faptă în conformitate cu această ideologie. [Pr.: mačism] – Din fr. machisme, sp. machismo. Sursa: DEX '09 (2009). Cheia alegerii: Este Ziua Internațională pentru Eliminarea Violenței împotriva Femeilor (ONU)

În fine, iată și cuvântul care mi-a trecut mie prin minte de dimineață: OBNUBILÁ, (pers. 3 obnubilează), vb.I. Refl. (Rar;despre vedere, memorie) A se întuneca, a slăbi, a se umbri. Din lat. obnubilare, fr. obnubiler. Sursa: DEX '09.

... Și gluma de azi:


Soția unui director trece într-o zi pe la biroul soțului ei, ca să îi facă o surpriză. Când ajunge la biroul lui, intră și o găsește secretară stând în poala soțului ei. Soțul, după ce rămâne interzis o secundă, continuă de parcă ar dicta ceva:
- Deci domnilor, cu opriri la buget sau fără, vă informez că nu pot lucra în acest birou, doar cu un scaun. Vă rugăm să luați măsuri!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Gânduri fără niciun chef

MOTTO: „ Zâmbeşte, chiar dacă zâmbetul tău e trist, pentru că mai trist decât un zâmbet trist e faptul de a nu mai şti să zâmbeşti .” (Mahat...