marți, 3 august 2021

Niște gânduri aventuroase. Dar nu aventuriere...

     Mi-am numit așa gândurile de astăzi pentru că am pornit, împreună cu unele dintre ele, într-o „aventură” (și mă refer aici, ușor autoironic, la sensul de „acțiune îndrăzneață și riscantă”, nu de „legătură amoroasă întâmplătoare (și trecătoare)” al acestui substantiv). Și anume, pe lângă mersul în sat, prin căldura asta, care se instalează dis-de-dimineață, am trecut, eu și gândurile mele, și prin dureroasa aventură a plății facturii de curent electric și, apoi, prin altă aventură riscantă pentru „finanțele” mele, aceea de a cumpăra câte ceva „de-ale gurii” și câteva medicamente. Acum, sunt iar acasă, la răcoare, cu portmoneul destul de ușurel, dar cu cheful de aventură neostoit. Așa că m-am îndreptat, plină de speranțe, spre DEX, unde mereu am parte de surprize și de unde învăț, zi de zi, câte ceva. Ei bine, am găsit și azi un motiv să pornesc într-o călătorie, destul de „aventuroasă” și ea, printre sensurile cuvintelor. Cuvântul zilei este: 

LIBRÉT, librete, s.n. 1. Textul unei opere muzicale, al unei operete sau al unui oratoriu. 2. Carnet eliberat de casele de economii persoanelor care își depun aici economiile și pe baza căruia depunătorii își pot retrage (cu dobânda legală) banii depuși. [Pl. și: libreturi] – Din it. libretto. Sursa: DEX '09 (2009). Cheia alegerii: În 1778 se deschide „Teatro alla Scala” din Milano, Italia, unul din cele mai faimoase teatre de operă din lume. 

    Buuun! Trebuie numai să mai adaug că nu trebuie să-l confundăm (amestecăm, înlocuim) cu: LIVRÉT, livrete, s.n. 1. (În sintagma) Livret militar = document eliberat persoanelor care au satisfăcut serviciul militar, cuprinzând situația militară și alte date privitoare la titular. 2. (Tehn.; în sintagma) Livret al utilajului = document de evidență care cuprinde date referitoare la un utilaj (denumire, anul fabricației, producătorul, caracteristici tehnice, reparații etc.). – Din fr. livret. Sursa: DEX '09 (2009).

Cuvântul aleatoriu s-a „nimerit” să fie acesta de mai jos, și dexonline.ro scria (mai bine zis, nu scria) cam așa despre el:

Ludwigít s. n.

Sursa: DOOM 2 (2005).

Păi, ce-i asta? Nimic, nimic?! Mă-ntreb, mirată: atunci, de ce l-au mai scris acolo? Am căutat și prin alte dicționare. Tot nimic. M-am întors iar la GOOGLE pe care l-am întrebat „ce e ăla ludwigit?” și, într-un târziu, destul de confuz, dar politicos, m-a condus spre o mică notă ce spunea că ludwigitul este un mineral (de culoare verde-închis spre negru), numit așa în onoarea profesorului și chimistului austriac Ernst Ludwig, cel care l-a analizat pentru prima oară. La noi în țară, mineralul se găsește la Ocna de Fier. Nu știu altceva despre el, și oricum închei aici „aventura” căutărilor, căci mă simt ostenită de parcă am extras, singură, vreo trei tone de ludwigit dintr-o mină. Ca să mă amuz oleacă, îmi voi căuta horoscopul:

Luna august 2021, pentru zodia Balanţă - câteva descrieri generale

Prioritizați-vă (Hei, nu există verbul „a prioritiza”, nota mea. Indignată) activitățile, într-o listă. Încercați să vă concentrați pe un singur lucru și evitați să vă asumați prea multă responsabilitate în aceste zile. (...) Începutul lunii august va fi mai confuz pentru unii nativi ai zodiei Balanţa. Mulţi sunt predispuși la bârfe și neînțelegeri. Ai grijă de tine mai mult decât o faci în prezent pentru că poţi ajunge la o stare de tristeţe profundă. (Doamne ferește! Tot nota mea). Pentru cei care sunt singuri, începând cu data de 13 august 2021, conjunctura astrală le poate aduce o aventură...(😒😌) Există potențial pentru câștiguri medii și în afacerile mai mici. Schimbările neașteptate sunt reprezentate de ghinion. Pot apărea locuri de muncă, dar vor fi temporare. În jurul datei de 17 august 2021 puteți finaliza un proiect de succes. Aveți o o strategie în reorganizarea afacerilor și a cheltuielilor. (😟😞) O parte din nativii zodiei Balanță, se pot confrunta în luna august 2021 de lipsa responsabilității. Fiecare durere fizică sau problemă de sănătate dezvăluie un dezechilibru ce poate veni din interior. Profitați de ocazie pentru a vă reorganiza obiceiurile de zi cu zi. Unele persoane se pot îmbolnăvi din cauza unor pierderi. Exercițiile fizice vor fi benefice pentru organism, dacă sunt realizate cu succes. Este o perioadă bună pentru a avea grijă de corp, mai ales dacă nu ați avut până acum. Fiţi atenţi la semnele pe care corpul vostru le arată.(🙆)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Gânduri fără niciun chef

MOTTO: „ Zâmbeşte, chiar dacă zâmbetul tău e trist, pentru că mai trist decât un zâmbet trist e faptul de a nu mai şti să zâmbeşti .” (Mahat...