luni, 2 august 2021

Gânduri despre verbul „a stăvi”

 SibiuNews - Gânduri printre rânduri. Ce-o să fie? Cum o să fie?! Bucuroși  le-om duce toate...

    Mai corect ar fi să folosesc verbul ăsta, „a stăvi” (de care habar n-aveam până azi), la forma lui negativă, pentru că gândurile mele nu prea vor să se aciueze. Doar că, figurat vorbind, acum, când e groaznic de cald, fug și ele, cu mine împreună, spre răcoarea din casă. Dar, cu toate că nu stau locului, gândurile mele vor, totuși, să se aleagă cu ceva, adică să învețe, mereu să învețe. „Din această dilemă nu putem ieși”. Uitându-mă eu la cuvintele de astăzi, am descoperit că a rămas, și în august, Cuvânt al lunii, REZILIENȚĂ. Păi, da! Am dat apoi peste Cuvântul aleatoriu, despre care deja am pomenit, adică...

STĂVÍ, stăvesc, vb. IV. Refl. (Reg.; mai ales în construcții negative) 1. A se așeza, a se stabili într-un loc; a se aciua. 2. A se alege cu ceva, a putea realiza ceva. – Din sl. staviti. Sursa: DEX '09 (2009).

Și am luat cunoștință de Cuvântul zilei (de care, vai, iarăși habar n-aveam):

MÁCHEA adv. (Reg.) Oare? De ce machea îi zicea lui lumea Domn de Rouă? (ȘEZ.) Sursa: DLRM (1958). Cheia alegerii: La Mulți Ani, Marcel Iureș! (70 de ani). 

(Aici, cei de la dexonline.ro m-au pierdut, nu știu care-i legătura între Marcel Iureș și „machea”. Oare care-i?)

Dar mi-a plăcut ceva în exemplul dat de ei și anume Domnul de Rouă. Și, da, am făcut rapid câteva „săpături” și am găsit în adevarul.ro/ 6 martie 2016, un articol scris de Alina Mitran, din care citez:

„Un domnitor dac, o prințesă romană, două cetăţi din care se păstrează şi astăzi vestigii şi o poveste cu multiple versiuni. „Legenda Domnului de Rouă poate fi însăși legenda naşterii poporului român”, spune istoricul Dumitru Botar. Romanaţiul plin de poveşti adăposteşte o legendă cu totul specială, care i-a impresionat pe mulţi de-a lungul timpului: Dimitrie Bolintineanu i-a închinat o poezie, iar istoricii au studiat Legenda Domnului de Rouă. Domnul de Rouă, un prinţ delicat, cu reşedinţa la Sucidava (Celeiul de astăzi, un cartier al oraşului Corabia), se îndrăgostește de fata lui Ler Împărat (împăratul Galerius, dă istoricul caracalean Dumitru Botar o versiune probabilă), din cetatea Romula Malva, capitala Daciei Malvensis (lângă Caracal). Povestea lor frumoasă poate dura atâta vreme cât delicatul Domn de Rouă nu este atins de razele Soarelui, altfel se va topi. Domnul de Rouă vine în fiecare seară, cum altfel, pe Drumul de Rouă, la aleasa inimii sale, şi pleacă înainte de răsăritul Soarelui, avertizat de cântatul cocoşilor. „Numai că localnicii de-acolo, pizmași pe dragostea asta mare şi frumoasă, ascund într-o dimineaţă cocoşii, care nu mai pot cânta, iar prinţul nu mai poate fi avertizat. Pleacă târziu de la Romula, iar razele soarelui îl potopesc în dreptul localității Dobrosloveni de astăzi. Aşa apare pârâul Potopin, care există şi astăzi la Dobrosloveni“, rezumă profesorul Dumitru Botar frumoasa legendă (...)”

 

😊😊😊 Să râdem oleacă:


Soțul: Ești negativă.
Soția: Și tu ești un arogant, egoist, ești interesat doar de propria persoană, ești insensibil, nu faci nimic bine, mereu trebuie să fac totul singură.
Soțul: Dragă, eu doar îți spuneam rezultatul testului Covid.

***

Mama către fiică:
- Să știi de la mine, viața nu este un basm. Dacă îți pierzi pantoful la 12:00 noaptea, probabil ești beată!

***

Un general vizitează o unitate militară. Ordine, curățenie, totul lună. Când, pe aleea spre Comandament, un chiștoc. Generalul se învinețește la față de nervi și întreabă:

- Al cui e chiștocul ăsta ?

Unul din soldații din gardă se apleacă spre general și-i spune:

- E-al nimănui, dom'  general, puteți să-l luați...

n domn dac, o prinţesă romană, două cetăţi din care se păstrează şi astăzi vestigii şi o poveste cu multiple versiuni. Legenda Domnului de Rouă poate fi însăşi legenda naşterii poporului român, spune istoricul Dumitru Botar.

Citeste mai mult: adev.ro/pbicp5
Un domn dac, o prinţesă romană, două cetăţi din care se păstrează şi astăzi vestigii şi o poveste cu multiple versiuni. Legenda Domnului de Rouă poate fi însăşi legenda naşterii poporului român, spune istoricul Dumitru Botar.

Citeste mai mult: adev.ro/pbicp5

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Gânduri fără niciun chef

MOTTO: „ Zâmbeşte, chiar dacă zâmbetul tău e trist, pentru că mai trist decât un zâmbet trist e faptul de a nu mai şti să zâmbeşti .” (Mahat...