duminică, 22 august 2021

Gânduri fofilându-se printre hobby-uri

 Ce Hobby ai ? 11 Hobby-uri Profitabile să-ți Monetizezi Blog-ul

„Hobby-urile mele sunt cititul, ascultatul muzicii şi liniștea.” (Edith Sitwell)


    Am observat, de-a lungul vremii, un lucru care mă pune ușor pe gânduri. Când îmi place CEVA, fie o carte, un film, o îndeletnicire, un animăluț, un loc anume, am perioade în care sunt „fixată” pe coordonatele acelui CEVA, sunt pasionată și caut amănunte despre ceea ce mi-a atras atenția și mi-a sensibilizat sufletul. Nu știu dacă e vorba de hobby, pasiune sau fixație, dar recunosc că nu sunt deloc statornică și, după o vreme, trec la un alt „interes”. Doamna din ale cărei gânduri am citat în motto nu-mi era cunoscută. Deci, am căutat, și atotștiutoarea Wikipedie mi-a spus așa: „Dame Edith Louisa Sitwell (1887-1964) a fost o poetă britanică. Și frații săi mai tineri, Osbert Sitwell, Sacheverell Sitwell, sunt cunoscuți pentru activitatea lor literară. Viața ei a fost marcată de educația rigidă primită din partea părinților.” Pornind de la ce spune domnia sa, mi-am rememorat și eu multele „fixații” pe care le-am avut: cititul, muzica, rebusul, îngrijitul plantelor sunt unele care au rezistat timpului. Dar am mai fost pasionată și de filme (sau seriale), de Japonia, de istoria și civilizația coreeană, de portul popular și de folclorul românesc, de Grecia și, mă rog, de multe altele, pe care nu le mai înșir aici. Însă mereu am trecut la altceva, nou, iar rezultatul este că acum  sunt și mai conștientă de cât de puține lucruri știu din enormul tezaur de cunoștințe care există undeva. Și care mă așteaptă să-l descopăr. Am dat mai jos niște definiții (sau definiri), dar tot nu știu la ce „categorie” mă încadrez: 

HÓBBY, hobby-uri, s. n. Îndeletnicire plăcută, în afara preocupărilor profesionale, exercitată în timpul liber. [Scris și: hoby] – Din engl. fr. hobby.
PASIÚNE, pasiuni, s. f. 1. Stare afectivă deosebit de intensă și durabilă pentru cineva sau pentru ceva; dragoste foarte puternică; manifestare, exteriorizare a unui astfel de sentiment. ◊ Loc. adv. Cu pasiune = înflăcărat, entuziast; intens. ◊ Ceea ce constituie obiectul, cauza unui astfel de sentiment. 2. Înclinație vie, însoțită de plăcere pentru obiectul studiat sau pentru profesia exercitată. ♦ Dorință, aspirație. 3. Viciu, patimă distrugătoare. 4. Compoziție muzicală bazată pe narațiunea evanghelică a patimilor Mântuitorului. [Pr.: -si-u-] – Din fr. passion, lat. passio, -onis, germ. Passion.

FIXAȚIE sf [At: DN3 / Pl: ~ii / E: fr fixation] 1. (Psa) Atașament excesiv și persistent pentru o persoană sau pentru o situație din trecut, care antrenează satisfacții narcisistice regresive. 2. (Îe) A face o ~ pentru ceva sau cineva - A fi obsedat de ceva sau cineva. 3. Idee fixă.

Ultimele mele hobby-uri/pasiuni/fixații sunt jocul de puzzle și poeziile lui Mugur Dumitriu. A, nu, trebuie să mai adaug și serialul „Outlander”, care-mi încântă zilele astea de sfârșit de august. Bun, trec la niște glume:


Discuție pe chat:

- Vrei să ne întâlnim?

- Da.

- Bine, atunci mâine, la ora 16.

- Cum te voi recunoaște?

- Vei vedea un tip venind înspre tine, iar tu te vei gândi „Doamne, numa' nu ăsta". Ei bine, acela voi fi eu.

^^^^


- Stai jos, iubito! Am o veste proastă. Pisica ți-a omorât papagalul ăla gălăgios.

- Costele, dar noi n-avem pisică!

- Știu. A trebuit să împrumut una...

^^^^


Un mușuroi de furnici se bate cu un elefant. Fiecare furnică încearcă să-l muște, să-l gâdile, să-l zgârie, să-l ciupească, mă rog, ce poate... La un moment dat, una dintre ele ajunge pe gâtul elefantului, iar celelalte, disperate, încep să-i strige:

- SUGRUMĂ-L! SUGRUMĂ-L!








Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Gânduri fără niciun chef

MOTTO: „ Zâmbeşte, chiar dacă zâmbetul tău e trist, pentru că mai trist decât un zâmbet trist e faptul de a nu mai şti să zâmbeşti .” (Mahat...