sâmbătă, 28 august 2021

Gânduri nici prea-prea, nici foarte-foarte

        Am căzut de acord cu gândurile mele, acum vreun sfert de ceas, să ne ocupăm de CUVINTELE DE AZI. Deci, Cuvântul aleatoriu (pe care nu-l știam):

MARCESCÉNT, -Ă, marcescenți, -te, adj. (Bot.; despre frunze) Care se usucă, dar rămâne pe arbori în timpul iernii. – Din fr. marcescent. Sursa: DEX '09 (2009)

Cuvântul zilei: GLÓTĂ, glote, s. f. Orificiu al laringelui cuprins între cele două coarde vocale. – Din fr. glotte. Sursa: DEX '09 (2009). Cheia alegerii: E ziua lui Tim Storms (n. 1972), cântăreț și compozitor american. El deține Guinness World Record pentru cea mai joasă notă emisă de om, nota G−7, adică 0,189 Hz (opt octave sub primul sol al unui pian). Tim Storms deține, de asemenea, recordul mondial pentru „cea mai largă gamă vocală”.

    Apoi, fără nicio legătură (sau, poate, una venind din subconștient), m-am gândit la expresia „povești de adormit copiii”. Vrând să mă verific, l-am întrebat și pe Google. Păi, habar n-avea, mi-a dat pur și simplu zeci de „locuri” unde se găseau pur și simplu povești de adormit copiii, la propriu. Ori, sensul figurat al expresiei e „la din contra”, te trezești (și, mai cu seamă, te deștepți) când te prinzi că cineva te minte cu nerușinare, te duce cu zăhărelul sau vrea să te păcălească. Iată, în continuare, povestea POVEȘTII:

POVÉSTE, povești, s. f. 1. Specie a epicii (populare) în proză în care se relatează întâmplări fantastice ale unor personaje imaginare în luptă cu personaje nefaste și în care binele triumfă; basm; p. ext. narațiune cuprinzând fapte posibile sau reale. ◊ Expr. Ca în (sau din) poveste = foarte frumos, minunat, miraculos. Nici poveste = nici pomeneală, nici vorbă (să fie așa). A sta (sau a se apuca) de povești = a sta de vorbă îndelung, a sta la taifas. (Pop. și fam.) A ajunge (sau a se face, a rămâne) de poveste sau a-i merge (cuiva) vestea și povestea = a deveni cunoscut, renumit printr-un fapt, o pățanie (negativă) etc. ♦ Născocire, scornitură, minciună. ◊ Loc. vb. A spune povești = a minți. 2. Istoria sau relatarea faptelor, a peripețiilor, a vieții cuiva. 3. Întâmplare, fapt, problemă (care atrage atenția, care merită atenție). ◊ Expr. Ce (mai) veste-poveste? = ce (mai) e nou? ce se aude?/ Așa ți-e povestea? = așa stau lucrurile? asta e situația? 4. (Pop.) Proverb, zicătoare, maximă. ◊ Expr. Povestea vorbei (sau a cântecului etc.) = expresie des repetată, devenită proverbială; vorba ceea.

Căutând toate astea, am dat și de un articol cu lucruri interesante despre creierul uman. Le-am trecut doar pe ultimele:


(...)


11. Creierul este 73% apă. Este suficientă o deshidratare de doar 2% pentru a afecta atenția, memoria și alte abilități cognitive.
12. Lipidele reprezinta 60% din materia solida a creierului. Creierul este cel mai „gras” organ din corpul uman.
13. Colesterolul este o parte integrantă a fiecărui neuron, 25% din colesterolul întregului organism se găsește în creier. Fără o cantitate adecvată de colesterol, celulele creierului mor.
14. Neoxigenarea creierului timp de 5-10 minute produce leziuni permanente.
15. Creierul este incapabil să formeze amintiri când o persoană e în stare avansată de ebrietate.
16. În fiecare zi avem aproximativ 70.000 de gânduri.
17. Există și „al doilea creier” care se găsește în sistemul gastro-intestinal. Este o rețea vastă de conexiuni care monitorizează întreaga activitate de la esofag la anus. Deși comunică permanent cu creierul, este atât de complex încât poate funcționa independent.
18. Creierul nu poate procesa în detaliu toată informația atunci când privim sau clipim. De aceea, lobul occipital recreează ce crede că ar trebui să existe sau anticipează ce urmează. 

(Sursa:https://infostiri.net/lucruri-extraordinare-despre-creierul-uman/)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Gânduri fără niciun chef

MOTTO: „ Zâmbeşte, chiar dacă zâmbetul tău e trist, pentru că mai trist decât un zâmbet trist e faptul de a nu mai şti să zâmbeşti .” (Mahat...