vineri, 30 aprilie 2021

NIȘTE GÂNDURI...

... Niște gânduri care mi-au venit în minte pornind de la niște cuvinte. Adică, cele de azi din dexonline.ro. E cam devreme și cam frig pentru a porni să mai fac ceva treburi, mi-e cam rău și, cât îmi recit în minte o mantră „asortată” la timpurile astea pe care le trăim („Dă, Doamne să fie doar o răceală!”), m-am gândit să scriu câteva slove. Cuvântul lunii, cum am prevăzut, a rămas tot FRAUDĂ. Cuvântul aleatoriu s-a „nimerit” azi să fie:
PARABOLOÍD, paraboloizi, s. m. (Mat.) 1. Suprafață descrisă de o parabolă (1) care se deplasează astfel încât planul ei rămâne mereu paralel cu el însuși, iar vârful ei descrie o parabolă (1) fixă. 2. (În sintagma) Paraboloid de rotație = suprafața generată prin rotația unei parabole1 în jurul axei de simetrie. – Din fr. paraboloïde.

PARABOLA are două sensuri:

PARÁBOLĂ (1), parabole, s. f. Curbă plană care reprezintă locul geometric al punctelor din plan egal depărtate de un punct fix, numit focar, și de o dreaptă fixă, numită directoare. – Din fr. parabole, lat. parabola. (Nota mea: aici nu prea am nimic de comentat pentru că, am mai spus-o deja, matematica are asupra mea un efect paralizant).

PARÁBOLĂ (2), parabole, s. f. Povestire alegorică cu un cuprins religios sau moral; pildă; p. ext. exprimare alegorică, afirmație care cuprinde un anumit tâlc; fabulă, alegorie. – Din fr. parabole, lat. parabola. (Cea mai cunoscută și des folosită pildă ortodoxă este a „fiului risipitor”).
Cuvântul zilei este:

PEREMPTÓRIU, -IE, peremptorii, adj. (Livr.) Care nu poate fi tăgăduit, combătut cu nimic (atât este de evident); vădit, evident. – Din lat. peremptorius, fr. péremptoire. Cheia alegerii: În 1789, Georges Washington devine primul președinte al Statelor Unite. Colegiul electoral l-a ales în unanimitate și rămâne până azi singurul președinte care a luat 100% din voturile electorale.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Gânduri fără niciun chef

MOTTO: „ Zâmbeşte, chiar dacă zâmbetul tău e trist, pentru că mai trist decât un zâmbet trist e faptul de a nu mai şti să zâmbeşti .” (Mahat...