joi, 8 aprilie 2021

Gânduri care-și iau catrafusele

Da. Gândurile mele de astăzi, cam înghețate de frigul ăsta „de aprilie”, dar și preocupate de prea multe lucruri (unele, recunosc, total inutile), necăjite de STAREA asta „pandemică”, ciudată și ușor absurdă, demnă de romanele lui Kafka, din care văd că nu mai ieșim, au făcut o scurtă ședință și au hotărât în unanimitate, parșivele, să-și strângă catrafusele, părăsindu-mă fără nicio jenă. Și, fără gânduri, cu imaginația în șomaj tehnic, cu ideile tremurând speriate într-un colț al minții, ce pot eu să fac? Păi, pot face oarece munci fizice (dar este prea ud în grădină și încă prea frig pe-afară, iar în casă, ei bine, m-am hotărât să încep curățenia generală de lunea viitoare), pot citi ceva, pot vedea un serial (adică episoade din cel pe care l-am început zilele trecute), pot dormi sau pot bate câmpii. Am ales varianta de pe urmă. De fapt, este numai un început de bătut câmpii, adică un anunț, prilejuit de găsirea într-un folder (intitulat de mine DE REVĂZUT) a unui cântec tare haios, intitulat „Alimentara”, al celor de la Planeta Moldova. Am ascultat iar și iar melodia, m-am amuzat de limbajul voit „încifrat” și, găsind pe Internet și textul, am început ieri o cercetare foarte laborioasă prin dicționare pentru a oferi publicului larg o „traducere”, însoțită de o scurtă analiză literară. Glumesc! O să caut cuvintele pe care nu le știu, iar la cele cărora n-o să le dau de rost, o să cer ajutorul prietenilor mei moldoveni (adică, celor care locuiesc pe Planeta România). Bine, trec la cuvintele de joi: 

CATRAFÚSE s.f. pl. (Fam.) Obiecte casnice mărunte (și în dezordine); calabalâc, boarfe. ◊ Expr. A-și lua (sau a-și strânge) catrafusele = a-și strânge lucrurile pregătindu-se de plecare; a pleca repede (și pe furiș) dintr-un loc; p. ext. a o șterge, a-și lua tălpășița. – Et. nec. Sursa: DEX '09 (2009).

(Acesta a fost cuvântul aleatoriu, care mi-a inspirat și titlul).

CAMAIÉU, camaieuri, s. n. 1. (Pict.) Grisai. 2. Gravură (în lemn) realizată pe tonurile aceleiași culori. – Din fr. camaïeu. Sursa: DEX '98 (1998). Cheia alegerii: În 1973 moare Picasso.

(Cuvântul zilei îmi era, până azi, total necunoscut. Deh!)

(((

Un bețiv striga în plină stradă:
- Heeeiiiii! Undeee suuunt?
- Pe bulevardul „Iuliu Maniu”!
- Lasă-mă cu amănuntele. În ce oraș?


%%%


Ion și Maria ies de la medic.
- Tu, Mărie, zise Ion uitându-se la medicamentele prescrise, bumbii ăștia i-oi be, da’ cu dopurile astea ce-om face?
- Mă duc să-l mai întreb o dată pe domn’ doftor.
- Apăi, nu te du, că să supără...
Maria se duce și iese repede.
- O zis să ți le bagi în fund!
- Vezi, ţ-am zis io că s-a supărat!


%%%


Un cerșetor care făcea pe orbul se adresează unui trecător:
- Domnu' inginer, dați-mi și mie un leu.
- Nu-ți dau nimic, pentru că nu ești orb!
- Dar ce, tu ești inginer? 

(Și acestea au fost bancurile de joi, repetate de mine iar și iar, dar nu-mi pasă...)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Gânduri fără niciun chef

MOTTO: „ Zâmbeşte, chiar dacă zâmbetul tău e trist, pentru că mai trist decât un zâmbet trist e faptul de a nu mai şti să zâmbeşti .” (Mahat...