joi, 25 februarie 2021

Niște gânduri haihui, privind de pe-un huhui

cropped-hai-hui-logo.jpg | Grupul Local De Tineret Hai-Hui Iasi 

MOTTO: 

În definitiv, nu anii din viață sunt cei care contează, ci viața din anii tăi.” (Abraham Lincoln)


Ba nu! Reiau!

MOTTO:

„Calambururi, culmi şi alte mici jocuri de salon, pe cât de amuzante, pe atât de instructive... Ei! S-a încheiat cu jocurile de cuvinte.” (Ion Luca Caragiale)

 

      Da, și azi am fost „inspirată” de cuvântul aleatoriu așa că, ușor amuzată de sonoritatea lui „huhui”, pe care nu-l mai auzisem (cred) niciodată, am ales un titlu sprințar și am căutat o imagine la fel de sprințară, care să se asorteze. Dar momentul „sprințar” s-a sfârșit brusc atunci când mi-am dat seama că primul motto îl mai pusesem de vreo trei ori (aici, bineînțeles, urmează morala pe care mi-am administrat-o mie însămi), deci am căutat spășită un altul. Cât despre haihui (da, forma corectă este asta), e folosit, „într-o veselie”, și ca „hai-hui”, și ca „hai hui” și, în cele trei forme, apare pe ambalaje de covrigei, de pizza, e titlu de carte sau marcă de bicicletă, nume de agenție de turism, de grădiniță de copii și multe asemenea „haihuieli”. Bine, să trec la cuvintele de joi:

Cuvântul aleatoriu:
Huhúĭ n., pl. e (rudă cu rus. hohól, moț; pol. chichol, vîrf. Cp. cu cucuĭ). Btș. Deluleț. Sursa: Scriban (1939).

Cuvântul meu:

HAIHÚI, -IE, haihui, adj. (Adesea substantivat) Zăpăcit, năuc, zănatic. ♦ (Adverbial; determinând verbe ca „a umbla”, „a porni” etc.) Fără rost, fără țintă, fără grijă, razna. – Din tc. hayhay. Sursa: DEX '09 (2009).

Cuvântul zilei:
SCALPÁ, scalpez, vb. I. Tranz. A desprinde, a jupui pielea craniului uman, a lua scalpul cuiva. – Din fr. scalper. Sursa: DEX '09 (2009).  Cheia alegerii: S-a născut, în 1842, scriitorul german Karl May, cunoscut pentru romanele sale de aventuri, a căror acțiune se petrece în Vestul Sălbatic și care îi au ca protagoniști pe apașul Winnetou și pe prietenul său, Old Shatterhand. Indienii americani colecționau scalpuri pentru a-și arăta curajul și talentul în luptă.


Bancul zilei:

O femeie vrea să divorțeze de soţul ei. La tribunal, judecătorul o întreabă: 

– Care este motivul divorţului? 

– Acum ceva timp i-am făcut soţului meu cadou o brăţară şi ieri am văzut-o la mâna lui dreaptă. 

Judecătorul zâmbeşte şi spune: 

– Dragă doamnă, acesta nu este un motiv de divorț. 

Femeia, supărată: 

– Serios?! Mâna lui dreaptă este secretara de la birou!

   OUPS! Poza trebuia să fie la „a scalpa”, dar cred că merge și ca ilustrare a bancului, nu/

  • scalpa

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

O mulțime de gânduri în căutarea unei praxeograme

   MOTTO: „ Nu-i lăsa pe alții să-ți distrugă ziua. E ziua ta. Distruge-o tu! ” (Anonim)      După acest motto anonim și încântător de optim...