miercuri, 10 februarie 2021

Gânduri care se firitisesc degeaba

MOTTO: „Am avut vise şi am avut coșmaruri, dar am învins coșmarurile cu ajutorul viselor mele.” (Jonas Salk)

 

Jonas Edward Salk a fost un medic virusolog american, creatorul vaccinului contra poliomielitei” îmi spune, profesoral, Wikipedia. Chiar nu știam. Gândurile mele, acelea puține și amărâte câte sunt, se felicită câteodată pentru setea lor de a cunoaște lucruri noi, pentru curiozitate și pentru perseverență. Cred că se felicită (se firitisesc) degeaba. Este atât de multă INFORMAȚIE în jurul nostru, încât uneori eu mă simt incapabilă de a o mai absorbi.

Un alt gând de azi, și pe urmă trec la cuvintele din dexonline.ro. Am auzit adesea (și poate și eu am zis vreodată) propoziția „Viața mea e un roman”. Mda, toți credem asta. Am mai auzit o altă propoziție încărcată de tâlc: „Viața bate filmul”. Păi, da, coșmarul ăsta „virusat” pe care-l trăim noi, românii, alături de întregul mapamond (dar parcă mai accentuat și cu nuanțe mai tragice) e mai ceva decât un roman suprarealist sau un film S.F.

Cuvântul zilei de azi este DEZDĂUNÁ, dezdăunez, vb. I. Tranz. A despăgubi. [Scris și des-. – Pr.: -dă-u-] – Pref. dez- + dăuna. Sursa: DEX '09 (2009). Cheia alegerii: În 1947, România a semnat tratatul final al Conferinței de Pace de la Paris. Conform Tratatului, României i s-au recunoscut drepturile legitime asupra Transilvaniei de Nord, dar i s-a impus plata unor despăgubiri în contul reparațiilor de război (300.000.000 de dolari către URSS).

Cuvântul aleatoriu de azi este FIRITISÍ, firitisesc, vb. IV (Fam.) A felicita. [Var.: (înv.) heretisí, hiritisí vb. IV] – Din ngr. hiritizó. Sursa: DEX '09 (2009).

Cuvântul lunii este tot RAPÉL, rapeluri, s. n. 1. Readucere a unei piese sau a unui sistem tehnic în poziția inițială, sub acțiunea greutății proprii ori a unor forțe elastice. 2. (Med.) Revaccinare a unei persoane vaccinate în trecut, cu o cantitate mai mică de vaccin, pentru a-i întări și a-i prelungi imunitatea dată de vaccinarea inițială. 3. Coborâre în rapel = coborâre, în alpinism, a unui perete abrupt printr-un sistem de coardă dublă. [Pl. și: rapele] – Din fr. rappel. Sursa: DEX '09 (2009). Cheia alegerii: Cel mai căutat termen de-a lungul lunii. 

(L-am reluat pentru că acum am pus și ilustrarea cuvântului, foarte inspirat găsită de cei de la dexonline.ro. Făinoșag, vorba ardelenilor...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

O mulțime de gânduri în căutarea unei praxeograme

   MOTTO: „ Nu-i lăsa pe alții să-ți distrugă ziua. E ziua ta. Distruge-o tu! ” (Anonim)      După acest motto anonim și încântător de optim...