marți, 23 februarie 2021

Gânduri ce stau în proptă...

  Pisicile aristocrate" sunt cadoul Antenei 1 pentru copii | 4arte 😣 Am pornit să scriu (deși, da, ați ghicit motivul, nu prea am vreme), pentru că mi-a venit în mine expresia „a se pune în proptă” (sau „a sta în proptă”), cu înțelesul știut de toți de „a se opune”, „a se împotrivi”. De aici, printr-o asociație de idei pe care care n-am s-o dezvălui domniilor voastre (pentru că e prea dureroasă pentru cugetul și sufletul meu), am plecat cu gândurile toate, frumos încolonate, înspre o altă expresie, „a fi în rând cu lumea” adică, „(a fi) la fel cu ceilalți; (a fi) cu rost, așezat, cu o viață chibzuită”. Mda, aici e-aici, ce pot face eu, care am încercat mereu să „împac” aceste două ziceri, iar ceea ce a rezultat, după mari chinuri, autocritici, enervări și revolte, a fost ceva care mie, acum, îmi place. Dar nu cred că place lumii. Dar nu-mi pasă! Chiar deloc. Pentru că tot suntem la cuvinte „în proptă”, iată două (pe care mi le notasem și aproape uitasem de ele).
FORMÁL, -Ă adj. 1. referitor la formă, care ține de aparență. ◊ (despre logică) care studiază formele logice ca independente de conținutul lor concret determinat. ◊ (despre concepte) care nu are referință externă. ◊ (adv.) în aparență. 2. formulat în termeni preciși, categorici. 3. făcut din formalism, de formă; superficial. 4. (jur.; despre acte) care, pentru a fi valabil, necesită anumite forme. 5. ceremonios, solemn. 6. (inform.) gramatică ~ă = vocabularul și regulile necesare descrierii limbajelor; limbaj ~ = limbaj generat de o gramatică formală. (< fr. formel, lat. formalis, engl. formal). Sursa: DEX '09 (2009).

INFORMÁL, -Ă, informali, -e, adj. 1. (În sociologie; despre relații sociale) Care se desfășoară în absența determinărilor și cadrelor instituționale, oficiale, formale; neoficial, neprotocolar, familiar. 2. (Despre pictura abstracționistă) Caracterizat prin lipsa oricărei organizări a materiei picturale; abstract. ♦ (Despre pictori) Care practică arta informală sau abstractă. – Din engl. informal, fr. informel. Sursa: MDN '00 (2000).

Cuvântul aleatoriu:
SILÉNȚIU s. n. (Înv.) Liniște, tăcere. [Var.: (rar) silénțium s. n.] – Din lat. silentium. Sursa: DEX '09 (2009).

Cuvântul zilei:

MENDICITÁTE s. f. (Rar) Cerșetorie. – Din fr. mendicité, lat. mendicitas, -atis. Cheia alegerii: S-a născut, în 1938, regizorul ceh Jiří Menzel, câștigător al Premiului „Oscar”. Printre filmele sale se numără și „Opera cerșetorilor”. 

 

Și, după atâtea cuvinte și expresii, un BANC:

Recent, s-a efectuat un sondaj pe plan mondial. Întrebarea a fost: „Vă rugăm să ne spuneţi opinia dumneavoastră în legătură cu lipsa de alimente din restul lumii.
Sondajul a fost un eşec total, din cauză că:
– în Africa nu ştiau ce înseamnă „alimente”

– în Europa de Vest nu ştiau ce înseamnă „lipsă”
– în Europa de Est nu ştiau ce înseamnă „opinie”
– în America de Sud nu ştiau ce înseamnă „vă rugăm”
– în S.U.A. nu ştiau ce înseamnă „restul lumii”.

P.S. Imaginea pusă de mine, din „Pisicile aristocrate”, desenul animat al lui Disney, este din categoria „Ca-nuca-în-perete”, dar nu-i bai...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

O mulțime de gânduri în căutarea unei praxeograme

   MOTTO: „ Nu-i lăsa pe alții să-ți distrugă ziua. E ziua ta. Distruge-o tu! ” (Anonim)      După acest motto anonim și încântător de optim...