joi, 4 februarie 2021

Iar niște gânduri despre uitare...

     Pornind de la un citat pe care l-am postat pe Facebook, mi-am dat seama câte am uitat (printre multe altele) și despre Barbu Ștefănescu Delavrancea. „Wikipedia” îl prezintă destul de bine documentat și structurat, dar eu m-am oprit mai mult asupra a două citate din discursurile sale foarte inspirate. Din primele patru rânduri ale prezentării, mărturisesc că am uitat că a fost primar al Bucureștiului și că, în afară de Cella Delavrancea, a mai avut o fiică...

Barbu Ștefănescu Delavrancea a fost un scriitor, orator și avocat român, membru al Academiei Române și primar al Capitalei. Este tatăl pianistei și scriitoarei Cella Delavrancea, precum și al arhitectei Henrieta (Riri) Delavrancea, una dintre primele femei-arhitect din România.

&
Copii, ce e patria, ce e patriotismul? Ce este acest sentiment care răscolește toate puterile din om și, în anumite clipe, îl ridică mai presus de existența lui și-l face să moară de bună voie pentru liniștea și mărirea unor urmași pe care nu-i cunoaște și nu-i vor cunoaște. (...) Patria este înlăuntrul nostru și o ducem cu noi peste țări și peste mări, și numai când suntem departe și în singurătate ne trec fiori amintindu-ne de unde ne-am rupt, și nu găsim mângâiere decât în restriște și în lacrimi. Patria nu e pământul pe care trăim din întâmplare, ci numai pământul plămădit cu sângele și întărit cu oasele înaintașilor noștri.” Patrie și patriotism (24 ianuarie 1915)

&

Eu nu pot să uit că sunt copilul țăranului clăcaș împroprietărit la '64. Nu pot să uit ceea ce am învățat de la cei mai mari dascăli ai mei, de la părinți: basmele, cântecele, obiceiurile, limba aceasta, comoara de limbă unde se găsesc bogățiile cu duiumul, în care mi-am spus durerea și dorul și am încercat să mă apropii de un ideal ce s-a depărtat treptat cu pașii făcuți înspre dânsul. (...) Sunt al țăranilor! Îi iubesc fatal. De ei mă leagă suferințele moșilor și strămoșilor mei. În mine se adună suferințele veacurilor trecute și ies la iveală și le dau în clipa aceasta graiul pe care li-l pot da.” Pământ și drepturi (9 iunie 1917)

 

    Gata, mi-am făcut singură reproșuri pentru cât sunt de uitucă și apoi, uitând și de reproșuri și de tot, am trecut la chestii mai facile și frivole, cum ar fi predicțiile (sau glumele):


Zodiacul chinezesc pentru luna FEBRUARIE 2021. În luna februarie se face tranziția dintre vechiul an chinezesc al Șobolanului de metal și Noul An chinezesc al Bivolului de Metal. Până în 12 februarie, luna va fi dominata de zodia Șobolanului, iar din 12 februarie de cea a Bivolului. Exista auspicii de energii pamântești și cerești ce influențează fiecare zodie chinezească, iar înțelepții ce le interpretează ne oferă sfaturi prețioase și avertizări acolo unde este cazul.

Zodiac chinezesc FEBRUARIE 2021 Șarpe. Dacă în ultima vreme ai fost indecis, luna februarie te eliberează de dubii și vei avea suportul Universului în a ști exact ce îți dorești. Ai încredere în tine și acționează cu convingere. O sumă de bani promisă întârzie să apară, ceea ce îți poate da bătăi de cap, însă nu trebuie să renunți. Vor veni atunci când va fi momentul potrivit. (Sursa: sfatulparintilor.ro)

&

Unui parașutist nu-i reușește acrobația și aterizează într-un pom din curtea unui ardelean. Gazda îi aduce o scară ca să-l dea jos.
- Voiam sa bat un record, dar n-am reușit, se necăjește parașutistu.
- No, cum n-ai reușit?! zice ardeleanul. Doar ești primul om din de p-aci care se dă jos dintr-un copac fără sa se fi urcat în el...

&

Comitetul de părinți a luat act cu îngrijorare de buletinul METEO care anunță ninsori la acest sfârșit de săptămână. Părinții speră ca stratul de zăpadă să nu depășească 10 centimetri fiindcă, cităm: „ăștia vor închide și școala online”. (Sursa: life.hotnews.ro)


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

O mulțime de gânduri în căutarea unei praxeograme

   MOTTO: „ Nu-i lăsa pe alții să-ți distrugă ziua. E ziua ta. Distruge-o tu! ” (Anonim)      După acest motto anonim și încântător de optim...