miercuri, 20 mai 2020

Gânduri oarecum războinice despre șușanele

Meteo Moldova: Cum va fi vremea în weekend  

MOTTO: „Aparent negativă, pentru că nu rezolvă nimic, revolta e profund pozitivă pentru că relevă întotdeauna ceea ce merită apărat în om.” (Albert Camus în „Omul Revoltat”)

 

   Văzând cuvântul aleatoriu de azi, am uitat brusc despre ce voiam să scriu, pentru că m-am dus imediat cu gândul la al doilea sens al lui, adică la „pușca cu țeava ghintuită”. Căci, zău, tare aș vrea să fur o pușcă de-a arnăuților și să... Nu mai continui, căci nu vreau ca „băieții” de la multitudinea de „servicii” să creadă că am vreun plan sumbru. N-am. Sunt numai indignată, revoltată, plină de obidă și de năduf. De ce? Pentru că la noi „se poartă” șușanelele (în prima accepțiune a cuvântului) și deja m-am cam săturat. Revin mâine, cu indignările mele cu tot. A plouat azi-noapte (în fine!) și a plouat și azi, cu pauze. Dar destul de furtunos, cu tunete și fulgere. Prin curtea și grădina mea arată cam așa, ca-n poză. Plus că au apărut limacșii. Alți dăunători, altă obidă. Deci, cuvintele și bancurile:

CUVÂNT ALEATORiU:

Șușanea (1) sf [At: RL 1970, nr. 8075, 2/7 / Pl: -ele / E: ns cf tc șișăne] (Fam) 1. Trupă de teatru improvizată în vederea susținerii unui turneu. 2. Spectacol improvizat și de slabă factură artistică, organizat în scopul obținerii unor venituri personale. 3. (Pex) Aranjament între două sau mai multe persoane în vederea obținerii (frauduloase a) unor venituri personale.
Și:
Șușanea (2) sf [At: DUMITRACHE, 44 / V: (înv) șisha~, șiș~, șișha~, șișin~ / Pl: ~ele / E: tc șișane, șeșhane] (Înv) Pușcă lungă cu țeava ghintuită, folosită mai ales de arnăuți. Sursa: MDA2 (2010).

CUVÂNTUL LUNII: RELAXARE.

CUVÂNTUL ZILEI:

PONDERÁȚIE s. f. Moderație, cumpătare; echilibru. – Din fr. pondération, lat. ponderatio. Sursa: DEX '09 (2009)

Cheia alegerii: S-a născut, în 1935, José Alberto Mujica, cunoscut și sub numele de El Pepe, fost președinte al Uruguayului între 2010 și 2015. A fost considerat cel mai sărac președinte din lume, preferând să-și păstreze stilul de viață simplu și să doneze 90% din salariul său lunar organizațiilor de caritate.

 

BANCURILE ZILEI:


Profesorul:

- De unde vin cărbunii, Ionescule?

- Din Popescu!

- Cum adică, din Popescu?!

- Păi, așa mi-a șoptit el: „Din mine... din mine!”


$$$

 

Ion îi spune vecinului lui:

- Tăt nu puteam să dorm noaptea şi mi-o zâs dom` doftor să-nchiz ochii şi să mă apuc să-mi număr oile până adorm.

- Şi-o mers?

- Stai să vezi! M-am apucat să le număr şi pe urmă mi-o pierit tăt somnu` când am băgat de samă că-mi lipsesc două...


$$$

 

Un arab scutura un covor, de la etajul al patrulea.

De jos, un trecător îl întreabă:

- Ce, bre, nu vrea să pornească?






Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Gânduri fără niciun chef

MOTTO: „ Zâmbeşte, chiar dacă zâmbetul tău e trist, pentru că mai trist decât un zâmbet trist e faptul de a nu mai şti să zâmbeşti .” (Mahat...