vineri, 29 mai 2020

Curiozități și gânduri

    MOTTO: „Oamenii dobândesc cunoștințe proporțional cu curiozitatea lor.” (Stendhal)


Azi de dimineață chiar nu eram deloc curioasă. Eram doar înfrigurată (cochetez de câteva zile cu gândul de a face iar focul, dar nu, cu un optimism obstinat, aștept vara!) și agasată de ploaia măruntă, care nu se mai oprea. Mă gândesc, altruistă cum sunt, că poate ploaia e mai necesară prin alte locuri, și o rog să se ducă acolo, căci aici, la mine, grădina e în pericol să devină un mic lac de acumulare. Dar asta e, m-am împăcat cu ideea: plouă și va mai ploua. Am căutat cuvintele de azi, și, uitându-mă după un motto, am găsit notat pe undeva acest cuvânt grecesc, pe care, normal, vi-l spun și domniilor voastre:

Hexakosioihexekontahexafobia (literal, „frica de numărul șase sute șaizeci și șase” în limba greacă) este frica care își are originea în versetul biblic 13:18 din „Cartea Apocalipsei”, care spune că 666 este „numărul bestiei”, fiind asociat cu Satana sau cu Antihristul. (Wikipedia).


Și iată ce am mai aflat, căci imediat am devenit curioasă, și am vrut să văd care e situația acestor luuuuuuungi cuvinte în română: 

Pneumonoultramicroscopicsilicovolcaniconioza este cel mai lung cuvânt din limba română și are 44 de litere. 

Pneumonoultramicroscopicsilicovolcaniconioza este o boală pulmonară provocată de inhalarea prafului de siliciu vulcanic. Aceasta se depune pe bronhii și afectează funcționarea normală a plămânilor. (Sursa: eushtiu.com).

 

Azi, cuvintele din dexonline.ro sunt:

CUVÂNTUL ALEATORIU:

MARANGÓZ, marangozi, s. m. (Rar) Dulgher specializat în prelucrarea lemnăriei navelor sau a unor ambarcațiuni. – Din tc. marangoz. Sursa: DEX '09 (2009).

CUVÂNTUL LUNII: (Da, e tot...) RELAXARE.

CUVÂNTUL ZILEI:

POTLOGÁR, potlogari, s. m. 1. (Fam.) Pungaș, escroc, șarlatan; șmecher. 2. (Reg.) Persoană care pune potloage la încălțăminte. – Potlog + suf. -ar. Sursa: DEX '09 (2009).

Cheia alegerii: S-a născut, în anul 1958, Annette Bening, actriță americană, nominalizată de patru ori la Premiile Oscar. Una dintre nominalizări este pentru rolul său din filmul „Escrocii”.

 

BANCURILE ZILEI:


Se întâlnesc doi bețivi de dimineață:

– Ai luat micul dejun astăzi?

– Nu, nici măcar o picătură…

&&&

Discuție între doi amici, după un chef de pomină:
- Hai, mă, că nu eram chiar așa beat..

- Omule, ai intrat dezbrăcat în dulap şi ai zis: „Mă duc în Narnia”!

&&&
Soțul vine acasă noaptea târziu, beat. Se aude un zgomot.

– Ce se întâmplă? întreabă soția.

– Mi-au picat pantofii…

– Păi, pantofii n-ar face așa zgomot mare.

– N-am apucat să ies din ei!

&&&
Aseară am ieșit la o plimbare cu mașina, după o beție crâncenă. Am avut ghinionul ca, după câțiva kilometri să fiu oprit de un echipaj de poliție. Am prezentat actele și, la întrebarea inevitabilă „ați consumat băuturi alcoolice?”, nu știam ce să răspund: 70% din mine mă „împingea” să spun „Nuuu!”, 26% din mine mă „împingea” să spun „Daaa!” iar 4% nu știam ce caută-n mine!




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Gânduri fără niciun chef

MOTTO: „ Zâmbeşte, chiar dacă zâmbetul tău e trist, pentru că mai trist decât un zâmbet trist e faptul de a nu mai şti să zâmbeşti .” (Mahat...