marți, 19 mai 2020

Gânduri în glisadă

Pisicii nostri: Ca pisica in calendar

MOTTO: „Dacă te dor durerile tale, ești viu. Dacă te dor durerile altora, ești om.” (Autor necunoscut)


    DEX.RO zice că: „A se uita ca mâța (sau ca pisica)-n calendar = a privi (la ceva) fără a pricepe nimic”. Ei bine, astăzi a fost una din zilele acelea în care eu m-am uitat ca mâța-n calendar la cei din jur, la viață-n general, dar mai ales la mine. Nu dezvolt ideea, căci nu am timp și nici chef. Și-apoi, aveți și domniile voastre,  fiecare în felul lui, alte probleme și alte interese. Și nu toți suntem empatici. Să trecem la cuvinte:


CUVÂNTUL ALEATORIU:

GLISÁDĂ, glisade, s. f. Zbor în care un avion înaintează înclinat pe o aripă, astfel încât să se apropie de sol parcurgând o distanță cât mai mică. – Din fr. glissade. Sursa: DEX '09 (2009).
CUVÂNTUL LUNII: RELAXARE

CUVÂNTUL ZILEI:

MATAHÁLĂ, matahale, s. f. 1. Ființă sau lucru de proporții exagerate (cu contururi vagi, greu de identificat); namilă, colos. 2. Ființă fantastică de mărime enormă și cu înfățișare îngrozitoare; p. ext. arătare, nălucă. 3. Sperietoare, momâie (mare). [Var. mătăhálă s. f.] – Et. nec. Sursa: DEX '09.
Cheia alegerii: S-a născut, în 1946, André the Giant, luptător wrestler și actor francez. El a avut între 215 și 240 kilograme și 224 cm. înălțime.

 

Acum o să fac vorbire iar (cu mare drag) de Caragiale și a sa „Noapte furtunoasă”. În actul întâi, personajele folosesc niște epitete tare simpatice:

Mațe-fripte m. sărac lipit (ale cărui mațe sunt fripte de foame). Sursa: Șăineanu, ed. VI (1929).
Coate-goale s. m. (Termen întrebuințat de burghezie la adresa celor exploatați) Om lipsit de mijloace, sărac. Sursa: DLRLC (1955-1957).

Scârța-scârța pe hârtie = impiegat, funcționar, conțopist. Sursa: DLRLC (1955). 

 

BANCURILE ZILEI:

Un țigan, după ce a furat cam din tot satul, s-a gândit că mai rămăsese căsuța pădurarului. Într-o noapte, intră în cotețul acestuia și începe să bage găinile într-un sac. Pădurarul, auzind zgomote, a luat pușca, s-a îndreptat spre coteț și a strigat, fioros:

– Stai! Cine-i acolo?!

După câteva secunde de liniște, țiganul spune:

– Noi, găinile, să moară mama, ne culcăm acuma!


%%%


O blondă, o negresă și o roșcată călătoresc „la negru” cu vaporul, ascunse în cală. Paznicul controlează cala vaporului înainte de plecare și cele trei se ascund în sacii din încăpere.

Cu câte un șut, marinarul controlează sacii de pe jos.

Negresa strigă din sac:

– Miau, miau!

Omul pleacă mai departe.

Roșcata:

– Ham, ham, ham!

Marinarul trece mai încolo. Ajunge la blondă și, după șutul de rigoare, aude:

– Cartofi, cartofi!


%%%

Cei trei purceluși, Nif-Nif, Naf-Naf și Nuf-Nuf, se jucau veseli în căsuța lor, se tăvăleau pe covor, cântau și râdeau. Brusc, se deschide ușa și în cameră intră lupul. Toți trei au încremenit. Lupul spuse, jovial:

- Salam Aleikum!

Purcelușii au răsuflat ușurați.

- Slavă Domnului, e musulman!



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Gânduri fără niciun chef

MOTTO: „ Zâmbeşte, chiar dacă zâmbetul tău e trist, pentru că mai trist decât un zâmbet trist e faptul de a nu mai şti să zâmbeşti .” (Mahat...