duminică, 24 mai 2020

E cam câr-mâr: gândurile mele tac mâlc


30 octombrie – Psalmul 119, v. 113: Urăsc pe oamenii nehotărâţi ...  

   Azi aveam gânduri destule și destul de hotărâte să se așeze aici cuminți, dar, după frigul de dimineață, din cauză de timp „a ploaie” și după ce am pierdut grațios timpul până la ora asta, deja nu mai am chef de scris. Mi se întâmplă cam des în ultima vreme și deja mă îngrijorează această stare de fapt. Argotic vorbind, gândurile mele s-au vorbit între ele „a nu zice nici pâs” (expr. 1. a păstra un secret; a fi discret. 2. a răbda, a îndura o dojană, o mustrare, un afront fără a crâcni). Așa că mă voi ocupa de niște cuvinte:

CUVÂNTUL ALEATORIU: NABÍȘTI s.m.pl. Grup de pictori francezi de la sfârșitul sec. XIX, ale căror opere aveau un caracter decorativ, tinzând spre o exprimare sintetică și simbolistă. [< fr. nabi, cf. ebr. Nabi – numele unui profet]. Sursa: DN (1986).
CUVÂNTUL LUNII: RELAXARE.
CUVÂNTUL ZILEI: FASTUÓS, -OÁSĂ, fastuoși, -oase, adj. (Livr.) Plin de fast1; măreț, splendid, bogat. [Pr.: -tu-os] – Din fr. fastueux, lat. fastuosus. Sursa: DEX '09 (2009).

Cheia alegerii: În anul 1906 hotelierul elvețian César Ritz a deschis la Londra un alt hotel cu numele său, în care fiecare apartament avea o baie privată, ca o noutate. Serviciile și dotările de lux au stabilit noi standarde în industrie.

Tot căutând prin dicționar, mi-am adus aminte de niște expresii care se potrivesc stării gândurilor mele de azi, ca de exemplu: CÂR (În expr.) (Adverbial sau substantivat) Câr-mâr = (cu) ceartă, (cu) tocmeală. Că-i câr, că-i mâr = atunci când cineva se încurcă în explicații neconvingătoare, contradictorii, mincinoase. Sursa: DEX '09 (2009). MÂLC adv. (În expr.) A tăcea mâlc = a nu spune niciun cuvânt, a nu scoate o vorbă; a tăcea chitic. – Din mâlci (derivat regresiv). Sursa: DEX '09 (2009).

 

Păi, decât așa, mai bine să trecem la bancuri:

 

Confesiunea unui bărbat însurat: „Întotdeauna citesc horoscopul soției ca să văd ce fel de zi voi avea”.

&&&

– Alo, bună ziua! Puteți să-mi spuneți cum se simte pacienta Viorica Marin?

– Ce salon?

– 109!

– Așteptați un moment (…) Asistenta spune că se simte bine. Sunteți rudă cu ea?

– Eu sunt Viorica Marin! De cinci zile nu a mai trecut nimeni pe la mine...

&&&

De la o anumită vârstă mai simți fluturi în stomac doar atunci când primești mesajul: „În contul dumneavoastră s-a virat suma…”

&&&

M-am urcat azi pe cântar și am văzut afișat: „Trebuie să stai în casă, nu să te faci cât casa!”


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Gânduri fără niciun chef

MOTTO: „ Zâmbeşte, chiar dacă zâmbetul tău e trist, pentru că mai trist decât un zâmbet trist e faptul de a nu mai şti să zâmbeşti .” (Mahat...