duminică, 1 septembrie 2024

Iubiri neîmpărtășite, gânduri nostalgice, predicții haioase și uitare

💘
Nu-nţelegi că merită să trăieşti pentru ca să vezi cum cad frunzele şi apoi cum cresc mugurii, pentru o zi în care e soare, pentru alta în care plouă?” (Cella Serghi)


Am pornit azi de la acest motto, găsit nu-știu-unde, și mi-am dat seama că nu mai știu mare lucru despre Cella Serghi, îmi amintesc numai că a fost frumoasă ca o actriță de la Hollywood, că a fost îndrăgostită (fără speranță și iremediabil) de Camil Petrescu și că a scris „Pânza de păianjen”. Carte pe care am citit-o cândva. Și nu, nu trebuie să mă întrebați cât sau ce mai țin minte din acest roman, pentru că îmi răsuciți cuțitul în rană și, cu siguranță, îmi veți strica această frumoasă zi de duminică (și început de toamnă). Mda, nu-mi mai amintesc nimic. Deci am șters (superficial și în grabă, cum acționez eu de obicei) praful de pe amintirile mele și am găsit o prezentare destul de seacă despre Cella Serghi, apoi un articol despre relația ei cu Camil Petrescu și, în fine, un rezumat al romanului despre care am făcut vorbire...
👇
Cella Serghi (1907-1992) a fost o scriitoare, publicistă și traducătoare română, una dintre cele mai importante prozatoare române ale literaturii interbelice. A debutat cu romanul Pânza de păianjen, fiind susținută de scriitori faimoși ai epocii, ca Liviu Rebreanu, Mihail Sebastian și Camil Petrescu. (Wikipedia) 
Chiar dacă relaţia de iubire dintre cei doi nu s-a împlinit niciodată, prietenia a durat. Scriitorul a continuat să fie pentru Cella Serghi un sfetnic în ceea ce priveşte tainele scrierii. La rândul ei, Cella l-a ajutat să descrie toaletele personajelor feminine din „Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război”. (...) Cariera literară a Cellei, izvorâtă din dragostea neîmplinită pentru Camil Petrescu, a mers mai departe. După „Pânza de păianjen”, a scris romanele „Această dulce povară, tinereţea”, „Mirona” şi memoriile „Pe firul de păianjen al memoriei”. (...) Camil Petrescu a murit în 1957. Cella Serghi i-a supravieţuit încă 35 de ani. S-a stins din viaţă pe 19 septembrie 1992 la Bucureşti.” Sursa: https://adevarul.ro/stiri-locale/alexandria/
👇👇
Rezumatul romanului Cellei Serghi o să-l păstrez doar pentru mine, sunt sigură că domniile voastre aveți o memorie mai bună decât a mea, deci știți despre ce e vorba. Iar dacă nu, Google ne poate ajuta. Despre Camil Petrescu nu e cazul să mai „povestesc” ceva, în afară de cele spuse de Paul Cernat în legătură cu latura de Don Juan a scriitorului și de faptul că eu nu știam (sau am uitat?) că, în anul 1947, la 53 de ani, Camil Petrescu s-a căsătorit cu actrița Eugenia Marian și că au avut împreună doi băieți.
Sclipitor de inteligent, cu o minte speculativ-teoretică dedată la filosofie și matematici, omul Camil Petrescu era îngrozitor de dificil, megaloman și plin de contradicții: ultrasincronist citadin și apărător îndârjit al specificului național, colaborator privilegiat al lui Lovinescu, transformat în dușman acerb al lui, bărbatul Camil a fost un seducător, cu mare succes la femei și slăbiciune pentru actrițe și scriitoare (printre «victime»: Leni Caler, Cella Serghi, Anișoara Odeanu)”, a scris Paul Cernat în Jurnalul.ro.
👇👇👇
Cam atât astăzi. Nu prea am ce să mai comentez. În loc de „glumele zilei”, mi-am citit horoscopul pe septembrie 2024. Am trecut grațios de „capitolul” Dragoste și viața în doi, am poposit un pic la Muncă și bani și am terminat „apoteotic” cu Formă fizică și moral. Păi, ca să citez una dintre greșeluțele făcute de foștii mei elevi, „m-am râs” de m-am prăpădit. 
Sfatul eastrolog.ro pentru mine a fost: „Cultivă-ți simțul echilibrului – pe care, din fericire, îl ai din naștere”.
😉
În ceea ce privește banii, luna septembrie promite să fie o perioadă suficient de bună, grație tranzitelor lui Marte și Venus și influenței benefice a lui Jupiter. Trigonul Venus-Jupiter, care se formează în primele două decade, și cuadratura Venus-Pluton, care are loc în perioada 21-25 septembrie, arată că ai face bine să nu emiți pretenții nejustificate și să ai grijă să menții un echilibru între venituri și cheltuieli.
Tranzitul lui Venus prin Balanță este benefic și pentru forma fizică și moralul Balanțelor. Pe de altă parte, trigonul Venus-Jupiter sugerează că această stare de bine te poate face să uiți de anumite situații mai puțin plăcute din trecutul mai recent sau mai îndepărtat, astfel încât ești tentat să exagerezi cu plăcerile. Prin urmare, eastrolog.ro te sfătuiește să ții cont de problemele pe care ți le-ai provocat în trecut cu unele dintre acele plăceri. Cel puțin în primele două decade din septembrie 2024, tranzitele planetare prin casele sănătății Balanței te îndeamnă să fii moderat și cumpătat și chiar să adopți un regim de viață mai riguros, dacă vrei să te bucuri în continuare de un tonus fizic și moral la cote cât mai înalte. Plăcerea poate fi găsită și în porții mici, care nu riscă să îți facă rău. După 22-23 septembrie, premisele devin mai bune, în special pentru că n-ar trebui să mai existe tendința spre excese.
Sursa:https://www.eastrolog.ro/horoscop-lunar/balanta.php

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Trei gânduri care măcăne

                                                            MOTTO: „ Omul care așteaptă ca o rață friptă să-i zboare în gură, trebuie să așt...