joi, 26 septembrie 2024

Gânduri despre tupeu

Sufletele au un fel al lor de a se înțelege, de a intra în intimitate, până la a se tutui, în timp ce ființele noastre sunt încă încurcate cu schimbul cuvintelor comune, cu sclavia exigențelor sociale.” (Luigi Pirandello) 


    Ieri (sau alatăieri?) eram foarte hotărâtă să scriu ceva despre tupeu, pornind de la poza cu compunerea unui elev român (găsită mai demuuuult, cred că pe Facebook). Era, probabil, un „fake”, dar acum, când am regăsit-o, sunt din ce în ce mai sigură că a fost scrisă de un personaj adevărat, care acum chiar e la Bruxellles, trimis de Statul român cu „treburi”. Începusem să scriu, dar pe urmă am avut altceva de făcut și, iată, nu mai știu ce mai aveam de comentat. Deci, nu mai comentez nimic, am schimbat și citatul pus ca motto, căci mi se potrivește mai bine astăzi, iar acum voi căuta prin Dexonline cuvintele de joi și, evident, câteva glume. Gândurile îmi cam picotesc și refuză să-mi dea o mână de ajutor, așa că mă resemnez și plec de-aici...

Cuvânt aleatoriu:

💬 AMFIBOLIE s. f. (Livr.) Ambiguitate (2). – Din fr. amphibolie. Sursa: DEX '09.

Cuvântul zilei (de ieri):

💬 CEARȘIT s. v. iscoadă, spion.

Cheia alegerii: Oleg Lyalin a fost un agent secret sovietic care a dezertat din KGB. Dezvăluirile sale au dus la expulzarea din Regatul Unit a 105 oficiali sovietici suspectați că ar fi spioni pe 25 septembrie 1971.

💬

TUPEU s. n. I. Îndrăzneală obraznică; cutezanță, impertinență, nerușinare. II. (teatru) Șuviță de păr de diferite culori, care se lipește la marginea părului, pe frunte, și se piaptănă cu părul propriu. (< fr. toupet).

😊

Ce ne așteaptă în iernile viitoare:

La ora 07:49 dimineaţa, la uşa garsonierei lui Mircea se aud bătăi puternice:

- Deschideţi, poliţia termică!

Buimac, Mircea deschide uşa şi o echipă intră în vestibul, cu o mulțime de aparate de măsură.
- Exact cum am depistat cu camera termică din maşina noastră de patrulă: aveţi 21 de grade în apartament. Hm, sunteţi în pantaloni scurţi.
- Dar... îmi pregăteam micul dejun. Mi-am fiert nişte spaghete. Este normal să se încălzească puţin casa, de la abur, ştiţi?
- Gătiţi cu gaz?
- Jur că-l urăsc pe Putin! Spaghetele au fost fierte cu metan european din butelie, provenit numai din ferme europene, de la oi şi vaci hrănite cu furaje europene, la standarde europene.
- Spaghetele sunt cu făină de greieri?
- Bineînţeles, nici n-aş putea concepe altfel.
- Aveţi steagul Ucrainei deasupra patului?
- Să trăiţi, am şi prosoape de baie cu el!
- În regulă. Veţi primi doar un avertisment. Când mai gătiţi, deschideţi geamul, să mai intre nişte frig în casă, altfel se face prea cald şi riscaţi amendă. O zi bună!

😊

Discuție între doi prieteni:

– Nu înțeleg cum au reușit să spargă parola de pe laptopul meu!

– Păi, care era parola ta?

– Anul canonizării Sfântului Dominic de către Papa Grigore al IX-lea.

– Uaauu! Foarte tare! Și, în ce an a fost asta?

– 1234!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Gânduri despre tupeu

„ Sufletele au un fel al lor de a se înțelege, de a intra în intimitate, până la a se tutui, în timp ce ființele noastre sunt încă încurcate...