duminică, 27 august 2023

Gânduri rămase fără cuvinte

cal

MOTTO: „Cea mai mare provocare este să fii tu însuți într-o lume care încearcă în permanență să te facă să fii altcineva.” (E. E. Cumming)


Trebuie să iau măsuri și să ies din această rutină a scrisului pe blog. Adică, să mă fac bine înțeleasă, o să continui să scriu, dar despre ceva ce nu mai „urmează” cu supușenie monotona înșiruire de cuvinte, expresii, bancuri, în fine, cam cu ce m-am ocupat aici în ultima vreme. Dar nu azi, că nu am nicio idee. Și, bineînțeles, mă mai și repet. Poza din dexonline.ro, care ilustrează expresia zilei, mi-a plăcut și am păstrat-o, dar despre „cai verzi pe pereți” am mai scris. Și citatul cred că l-am mai scris, doar cuvintele aleatorii (din vreo trei zile) și bancurile sunt ceva mai „proaspete”. Iar cuvântul zilei se „lipește” de mine „ca marca de scrisoare”..,
Expresia zilei: „A visa (a spune) cai verzi pe pereți” - A-și închipui (a spune) lucruri imposibile, de necrezut. 

Cuvântul zilei: 

DEMORALIZÁT, -Ă, demoralizați, -te, adj. 1. Descurajat, deprimat. Verbul a demoraliza. Sursa: DEX '09 (2009). Cheia alegerii: S-a născut în 1961 Tom Ford, designer vestimentar și regizor de film american. După ce a înregistrat succese ca designer, Ford a regizat filmul „Un om singur”, nominalizat la premiile Oscar. Personajul principal al filmului este profesorul de limba și literatura engleză George Falconer, copleșit de gândul sinuciderii după moartea partenerului său.

Cuvinte aleatorii:

NARÁMZĂ, naramze, s. f. (Înv. și reg.) Fructul naramzului; portocală (amară). [Var.: nărámză s. f.] – Din ngr. nerántzi, neránzi, bg. neranza.

PĂLĂMÁR~e n. pop. Cablu din fire (textile, metalice), folosit la bordul unei nave; parâmă. /<turc. palamar, ngr. palamári.

Și...

PĂLĂMÁR ~i m. reg. Persoană care îngrijește de o biserică, îndeplinind și anumite servicii la oficierea cultului religios; paracliser; țârcovnic. /<ucr. palamar.

Sursa: NODEX (2002)


TUFECCÍU, tufeccii, s. m. Soldat mercenar din garda domnească, în timpul domniilor fanariote. [Var.: tufeccí s. m.] Din tc. tüfekçi. (Tufecci-bașa (Înv) Comandantul gărzii domnești.

Sursa: DEX '09 (2009).

Bancuri:

☺  
O tipă se află în casă cu amantul ei, când deodată se aud pe hol pașii soțului. Apartamentul are o singură ieșire și ea zice, disperată:
– Trebuie să sari pe fereastră!
– Cum?! spune amantul, cu vocea sugrumată. Suntem la etajul treisprezece!
– Sari, sari! Nu-i momentul să fii superstițios!


Gheorghe își înmormântează soacra. Vine omul nostru acasă și, când să deschidă poarta, pică de pe casă o țiglă care aproape îl lovește în cap. Gheorghe, contrariat, se uita spre cer și zice:
– Ai și ajuns, scârbă?!

P. S.
✋ Autoarea desenului din dexonline este Ana-Maria Gălețeanu.

✋ Edward Estlin Cummings (n. 14 octombrie 1894 - d. 3 septembrie 1962) a fost un poet, dramaturg, eseist și pictor american. Scrierile sale exprimă revolta antisocială a individului, protestul împotriva războiului și cultivă expresia șocant-cinică, inovațiile sintactice și bizareriile de aranjament tipografic.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

O mulțime de gânduri în căutarea unei praxeograme

   MOTTO: „ Nu-i lăsa pe alții să-ți distrugă ziua. E ziua ta. Distruge-o tu! ” (Anonim)      După acest motto anonim și încântător de optim...