marți, 22 august 2023

Caut hreaspă pentru gânduri

MOTTO: „De unde sunt eu? Sunt din copilăria mea. Sunt din copilăria mea ca dintr-o țară.” (Antoine-Marie Roger, viconte de Saint-Exupéry)

 

Și azi sunt tot obosită (de muncă, dar mai ales din cauza căldurii), așa că voi scrie puțin. Adică, mă rog, ce înțeleg eu prin „puțin”. Deci, cuvintele mele de început, cuvintele de ieri și azi din dexonline.ro, câteva chestii drăguțe (necunoscute mie până acum) la post-scriptum și trei bancuri. Să purcedem...

Cuvântul aleatoriu: A fost HREASPĂ și apoi m-au trimis la...
RÁȘPEL, rașpele, s. n. Pilă de oțel cu una sau cu mai multe fețe, cu dinți rari, folosită la prelucrarea lemnului, a tălpii, a pieselor metalice de duritate mică sau a pieselor nemetalice. [Var.: ráșpă, ráșpilă s. f., ráșpil, ráșpăl s. n.] – Din germ. Raspel, Raspiel.

ÓBCINĂ, obcini, s. f. Culme, coamă prelungită de deal sau de munte care unește două piscuri, versant comun care formează hotarul dintre două proprietăți; p. ext. (reg.) înălțime acoperită de pădure. [Pl. și: obcine] – Din sl. občina.

(A) COCOLOȘÍ, cocoloșesc, vb. IV. 1. Tranz. și refl. A (se) face cocoloș, a (se) mototoli. 2. Tranz. A trece cu vederea sau a ascunde lipsurile, greșelile, faptele reprobabile ale cuiva. 3. Tranz. A răsfăța, a răzgâia. 4. Refl. și tranz. A (se) înfofoli. – Din cocoloș.

COCOLÓȘ, cocoloașe, s. n. Bucată dintr-o substanță căreia i s-a dat o formă aproape sferică; bulgăre, boț1, ghemotoc. ♦ Bulgăre mic și compact de făină, de mălai etc. rămas întărit (și nefiert) într-o mâncare care nu a fost bine amestecată. [Pl. și: (m.) cocoloși] – Formație onomatopeică.

Cuvântul zilei: ARBĂNÁȘ, arbănași, s.m. (Înv.) Albanez. – Din bg. arbanaš. Cheia alegerii: În 1995 s-a născut Dua Lipa, cântăreață britanică. Familia ei este de origine albaneză, din Kosovo. Numele „Dua” este o sugestie de la bunica ei și înseamnă „dragoste” în albaneză.

Sursa: dexonline.ro și DEX '09 (2009)

Post-Scriptum:

❤  Duminică după-amiază, am găsit un puzzle intitulat „Patufa”. După ce l-am rezolvat, am fost curioasă de unde era clădirea din imagine. Ei bine, mai bine-mi vedeam de treabă. Domnul Google nu prea știa, deci mi-a sugerat că am vrut să scriu patura și, bineînțeles, mi-a dat multe imagini cu pături. Dar am găsit ceva, în engleză, despre Patuf și am dat iar căutare, la care am primit răspunsul „Ai dorit să scrii pamatuf”. Nu, insist eu, zi-mi ceva despre Patuf, localitate din Iran. Iar „dășteptul” de Google insistă și el și-mi replică: „Ai dorit să scrii pamatuf localitate în Iran”. Hm, m-am liniștit, niciodată mașinăriile astea nu vor fi mai inteligente decât noi. Și, în final, după ce am râs oleacă, am aflat că: „Patuf este un sat din districtul rural Seydun-e Jonubi, districtul Seydun, județul Bagh-e Malek, provincia Khuzestan, Iran. La recensământul din 2006, populația sa era de 216, în 38 de familii.” Sursa: Wikipedia (Engleză).


❤ Cred că am mai scris cândva despre asta, dar eu am uitat, deci reiau: 

Coulis-ul este un piure fin de fructe, pe care îl poți păstra în frigider pentru mai mult timp pentru a-l folosi ca topping pentru orice desert. Poți încerca și coulis din legume, ideal cu preparate din carne.”

BANCURI:
☺ Anunț în megafon:

- O rugăm pe blonda în costum de baie roz să plece de pe nisip. Acesta este un șantier!

&

☺ Mesaje pe WhatsApp:

EL: „Să ştii că mi-a plăcut mult prima noastră întâlnire. Ești o tipă deosebită. Un dar al zeilor. Dacă aş fi poet, ți-aş închina o glosă pentru fiecare gest al tău. Chipul tău angelic, desăvârșit în absolut, mi-a tulburat existența. Spune-mi și tu ceva.”

EA: „Mam dus săm-i fac unghi cu gel. Î-ți scriiu m-ai âncolo...”
&

☺ Stăteau doi inși la o masă și ciocneau paharele, zicând: 

- Să fie rău! 

- Da, să fie foarte rău....

Și o țin tot așa până când un alt client intervine: 

- Nu-i suficient de rău? Benzina s-a scumpit, mâncarea s-a scumpit, salariile s-au tăiat... 

- Domnule dragă, eu am cumpărat un câine de la dumnealui și acum ciocneam aldămașul...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

O mulțime de gânduri în căutarea unei praxeograme

   MOTTO: „ Nu-i lăsa pe alții să-ți distrugă ziua. E ziua ta. Distruge-o tu! ” (Anonim)      După acest motto anonim și încântător de optim...