sâmbătă, 12 august 2023

Azi, niște gânduri amfigurice...

B365 - 5 emoticoane folosite febril de bucureșteni la alegeri, imediat după  rezultat. Plus încă unul, bonus • 

MOTTO: „Nedumerirea este începutul cunoașterii.” (Khalil Gibran)

 

Emoticonul de mai sus reprezintă o palidă (și oarecum metaforică) imagine a feței mele de acum vreo zece minute, când, din obișnuință, m-am dus să caut cuvintele din dexonline.ro. Ei bine, nu numai că mi-au căzut ochelarii de pe nas, mi-a căzut toată fața din cauza nedumeririi (și, în plus, a mirării și indignării). Și astăzi, în acest moment, chiar nu-mi prea pasă că această imensă nedumerire a mea este „începutul cunoașterii”, pentru că sunt prea supărată pe mine că am atâtea lacune printre cunoștințe. O să-mi treacă supărarea, dar cu timpul. Să mă explic: în afară de CUVÂNTUL LUNII, care a rămas tot AZIL, celelalte două m-au băgat într-o ceață densă. Adică, sincer, habar n-aveam că există în limba română. Mă duc acum să-mi odihnesc oleacă oasele ostenite și să-mi pun gândurile să repete de vreo sută de ori: „Mi-e foarte jenă!

Cuvântul aleatoriu: AMFIGÚRIC, -Ă, amfigurici, -ce, adj. (Franțuzism; despre scriere, vorbire, stil) Obscur, neinteligibil. – Din fr. amphigourique. Sursa: DEX '98 (1998).

Cuvântul zilei: TUSÓR s.n. Mătase naturală produsă de larvele unor specii de fluturi de noapte și folosită pentru umbrele, parașute etc. – Din fr. tussor. Sursa: DEX '09 (2009). Cheia alegerii: În anul 1712 s-a născut Jonas Hanway, călător, comerciant, scriitor și filantrop, primul londonez care a folosit o umbrelă pentru a se proteja de ploaie, la începutul lui 1750, după ce tocmai se întorsese din Franța, unde acest obiect era foarte la modă. Grație acestui accesoriu, Hanway se putea deplasa fără să se ude și fără a recurge la serviciile trăsurilor sau ale vizitiilor. Aceștia au perceput umbrela ca o amenințare a afacerilor lor (pe bună dreptate) și au încercat să îl descurajeze în mai multe rânduri, agresându-l pe stradă.

Bancuri:

Doi prieteni se întâlnesc și discută, la o bere:

- Am văzut-o pe fiică-ta cu un domn:

- E noul ei iubit.

- Da?! Părea mult mai în vârstă decât ea.

- E mai mare decât ea cu vreo 20 de milioane de euro.

- A, păi nu e așa mare diferența! 

***

Făt-Frumos se duce într-o bună zi pe la Ileana Cosânzeana, care devenise nevasta zmeului. Calul îl întreabă ce o să facă dacă apare zmeul. Făt-Frumos îi răspunde că, imediat ce va auzi bătăi în ușă, o să sară cu parașuta pe geam. Zis şi făcut. Intră Făt-Frumos în iatacul Ileanei Cosânzeana, încep să se sărute cu pasiune, dar, la un moment dat, se aud bătăi în ușă. Făt-Frumos sare pe geam, iar Ileana Cosânzeana deschide speriată ușa. La ușă, calul lui Făt-Frumos:

– Spune-i tâmpitului ăluia că a luat în loc de parașută sacul meu cu ovăz!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

O mulțime de gânduri în căutarea unei praxeograme

   MOTTO: „ Nu-i lăsa pe alții să-ți distrugă ziua. E ziua ta. Distruge-o tu! ” (Anonim)      După acest motto anonim și încântător de optim...